Skocz do zawartości

7xx + naprowadzenie na treść wątku = cały TEMAT ! //////////

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie Panowie,

z góry przepraszam jaki taki temat już był ale jakoś nic z tego co przeglądałem nie podpasowało do mojego problemu.

E38 M60B30 94r, przedlift czysta bezyna.

Nie wiem dokładnie, jaka skrzynia siedzi bo mechanikiem nie jestem, na jednym z forum wyczytałem, że 5hp18, na innym 5hp30 ale to najmniejszy szczegół.

Otóż, od jakiegoś czasu, przy dodaniu "większej ilości gazu" tył auta zaczynał aż podskakiwać, po puszczeniu gazu i dodaniu znów, tak jakby po redukcji, było normalnie i można było np, wyprzedzać. Dwa razy wyświetlił mi się komunikat "getribenotprogramm" i skrzynia była zablokowana na jakimś biegu. Podjechałem na inspekcje i wyszło jak dobrze pamiętam, uszkodzenie czujnika oleju lub coś takiego. Postanowiłem delikatniej jeździć i szukać nowej skrzyni ale potem z dnia na dzień, po powrocie z pracy coś się odwaliło całkie. Przełożenia PRND432, na R jeździ normalnie, na D auto nie reaguje na gaz, tzn obroty lecą w góre, a auto toczy się swoim "trybem" po przejechaniu około 2km, bo tyle mam do pracy, wyskakuje znów komunikat skrzyni, blokuje ją chyba na 3 biegu i wtedy jest reakcja na gaz, auto normalnie się odpycha i jedzie tak jak powinno być. Pytanie brzmi, skrzynia do wymiany, zamówiłem używke ze sterownikami całą kompletną, ze sprzęgłem, tylko nie wiem czy to na 100% sama skrzynia czy może być coś jeszcze :/ proszę o pomoc i jeszcze raz przepraszam jeżeli taki temat był wałkowany.

PS. oleju nie zmieniałem, wiem, że źle zrobiłem ale w sieci wszędzie jest pełno info, że od wymiany skrzynie padają ...

Opublikowano
możesz próbować wymienić olej w skrzyni biegów aczkolwiek nie mam pojęcia czy to coś da, ogólnie po opisie można stwierdzić, iż skrzynia nadaje się na śmietnik
Opublikowano
właśnie myślałem, żeby zmienić olej bądź chociaż dolać tylko pytanie czy jest sens pchać się w koszta skoro i tak skrzynie trzeba zmienić, bo nawet jakby to pomogło to pewnie na chwile
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Najtańszym kosztem wymiana oleju i filtra, chociaż wątpie żeby pomogło, ja przerabiałem remont, także...

PS. oleju nie zmieniałem, wiem, że źle zrobiłem ale w sieci wszędzie jest pełno info, że od wymiany skrzynie padają ...

Jedz frytki smażone miesięcznym olejem... Dramat jest w internecie z tymi olejami, jak jest usterka mechaniczna to olej w znikomym poziomie pomorze.. Jak dla mnie to kosz(e) padł(y) i nie trzyma ciśnienia, bez stołu i rozbiórki się nie obejdzie..