Skocz do zawartości

E46 325i LPG falowanie + dziwne spadanie obrotów [ VIDEO ]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pare dni temu nagrałem film odnośnie falowania obrotów, wszystko widać na filmie. Niestety nie udało się uchwycić stabilizacji obrotów po wrzuceniu jedynki i trzymania auta na sprzęgle (bardzo często, ale nie zawsze falują obroty na luzie lecz po wrzuceniu biegu stabilizują się).

Widać także charakterystykę wzrostu i spadku obrotów w pierwszej części filmu (na luzie) oraz charakterystykę spadku obrotów na biegu (mniej więcej w połowie filmu), widać wyraźną różnicę; obroty na luzie spadają płynnie, a na biegu łapią jakby laga na poziomie 1200-1300 na ułamek sekundy i spadają dalej.

Przepływomierz - sprawdzony, sprawny

DISA - działa + przeczyszczona WD40

Dolot - szczelny

Opublikowano

Mam identycznie. Wymiana sondy lambda pomogła dużo, ale okazało się, że jest to wina elektroniki. Pojawia się spadek napięcia w całej instalacji elektrycznej przez co komputer otrzymuje złe parametry i wypada zapłon (losowo wyłącza cylindry (różne) ) przez co silnik nie działa równo.

Z elektronikiem jestem umówiony na 11.10, dam znać jak się poprawi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędy, korekty paliwowe, praca sond i masa powietrza, to trzeba ocenić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Mam identycznie. Wymiana sondy lambda pomogła dużo, ale okazało się, że jest to wina elektroniki. Pojawia się spadek napięcia w całej instalacji elektrycznej przez co komputer otrzymuje złe parametry i wypada zapłon (losowo wyłącza cylindry (różne) ) przez co silnik nie działa równo.

Z elektronikiem jestem umówiony na 11.10, dam znać jak się poprawi.

Byłbym bardzo wdzięczny za informacje jak już coś będziesz wiedzieć, w sumie dziwna sprawa, że akurat silniki 2.5 (190 km) mają problemy z obrotami, miałem do czynienia z silnikiem 2.2 (170 km) i pomimo przebiegu 310 tys chodzi jak szwajcarski zegarek :P