Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Mam taki problem ( z własnej głupoty wynikający ), że kupiłem bmw e60 530xd i bardzo chciałem kupić sobie felgi na zimę. Oczywiście wpadły w oko 18 m pakiet więc takie używki zakupiłem. Niestety nie sprawdziłem et ( wtedy jeszcze nie byłem świadomy tego że to takie ważne ) i nie trafiłem z wyborem. W standardzie z tego co się dowiedziałem są koła 245/40/18 z et 20. Mam felgi od mojej trójki 18 z et 35 szer 8 i tył 37 szer 8,5 . Powstaje pytanie czy wejdą one do e60? czy muszę kupić dystanse ? lub też może inne felgi? Dodam że auto jest na seryjnie na zawieszeniu sportowym. Z góry dzięki za pomoc.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

W standardzie masz ET 43, ET20 mają modele bez xdrive.

Promień koła przy xdrive musi być ten sam, albo maksymalnie zbliżony o wartości ułamkowe, dlatego na przód i tył najlepiej mieć te same felgi z jednakową szerokością i ET:

-przód i tył 225/50 17x7.5 ET 43,

albo:

-przód i tył 245/40 18x8.0 ET 43.

Natomiast jeżeli chcesz mieć tył szerszy to tylko homologowane przez producenta, czyli:

-przód 245/40 18x8.0 ET 43,

-tył 275/35 18x9.0 ET 55.

Twoje podejdą, ale przód i tył będzie trochę wysunięty na zewnątrz w stosunku do homologowanych rozmiarów, nie gwarantuję, że nie będzie tarło.