Skocz do zawartości

E64-Problem z dachem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Parę miesięcy temu w trakcie jazdy zapaliła mi się na czerwono mrugająca kontrolka zam/otw.dachu i komp.pokładowy zasygnalizował "otwarty dach" co było nieprawdą.Skutkowało to niemożnością otwarcia dachu ,a nawet bagażnika(tylko bezpośrednio kluczykiem w zamku).Po paru godzinach jazdy problem zniknął.Po kilku tygodniach problem się powtórzył.W związku z tym wymieniłem czujnik otwarcia dachu znajdujący się na dnie komory na składany dach.Okazało się że dach się schował a potem rozłożył ale tylko do połowy czyli do stanu w którym był przy wymianie czujnika.Po odłączeniu akumulatora i przyłączeniu następnie dał się rozłożyć do końca ale tym razem nie zamknęły się do końca szyby boczne ,a tylna w ogóle i kontrolka znowu mruga na czerwono-dach się nie daje złożyć w ogóle nie reaguje ani na pilota ani na przycisk.
Opublikowano
Miałem ze 2 lata temu ten sam problem ale to nie jest kwestia tego czujnika, który wymieniałeś. To był czujnik halla, który jest gdzieś po lewej stronie w komorze dachu w okolicach mechanizmu. nawet go nie wymieniałem, chociaż mam drugi zapasowy dach, tylko przeczyściłem styki i dach działa bez najmniejszego zająknięcia.
Opublikowano
  • Autor
Właśnie ten czujnik wymieniłem NIEPOTRZEBNIE.Okazało się że banalna sprawa czyli awaria zamka bagażnika.Na razie popsikany WD i wszystko działa ale czekam na nowy (ok.230zł).Po sprawie.
Opublikowano
Właśnie ten czujnik wymieniłem NIEPOTRZEBNIE.Okazało się że banalna sprawa czyli awaria zamka bagażnika.Na razie popsikany WD i wszystko działa ale czekam na nowy (ok.230zł).Po sprawie.

a moze to raczej znany problem z wiązką a nie zamkiem.

Opublikowano
  • Autor
Zobaczymy :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dodam jeszcze nieśmiało, że dach podobnie jak inne elementy auta i nie tylko auta, powinien być okresowo poddawany pewnym czynnościom serwisowo-konserwacyjnym co w naszych realiach praktycznie się nie zdarza, bo nikt nie ma o tym pojecia (nawet w serwisie). Mogę się założyć, że kolega nic takiego nie robił od zakupu, więc teraz jest drobny kłopot ale nie sadzę żeby to było coś poważnego.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
U mnie okazało się ostatecznie że uszkodzony do wymiany był jeden czujnik Hall'a przy teleskopie klapy dachu.
Opublikowano
U mnie okazało się ostatecznie że uszkodzony do wymiany był jeden czujnik Hall'a przy teleskopie klapy dachu.

a wcześniej pisałeś że go wymieniałeś i że to nie to???

Opublikowano
  • Autor
Wymieniłem niepotrzebnie czujnik ruchu znajdujący się na dnie komory dachu po lewej stronie tej komory.