Skocz do zawartości

skrzynia manual 6b z e60 m54bxx w e46 m54b30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Skrzynia 5b kończy żywot więc przy okazji można by zrobić swap na 6b. Czy ktoś przekładał skrzynie z e60? Powinna pasować na mocowania. Do wymiany dwumas z tarczą i wał. Co z wybierakiem i lewarkiem podejdzie z 5b?
Opublikowano
Mocowania pasują. Dwumas, sprzęgło, wybierak i wał inne. Dyfer chyba też. Z tego co pamiętam przełożenia na biegach 1..5 takie same. Szóstka to nadbieg. Skrzynia nie występuje zbyt często na rynku wtórnym. Nie można do niej dostać żadnych części, do piątki są. Wydaje mi się że nie warto.
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Skrzynie nie są w cale drogie. Gorzej z dostępnością reszty potrzebnych części. Jeżdżę głownie w trasie więc szóstka jest kusząca. Tak jak mówisz od 1-5 te same przełożenia, szóstka nadbieg. Walczę ze stukiem podczas zmiany na 1 i 2 biegu. W zawieszeniu i na wale nie ma luzu. Dla pewności zmienię gumy na dyfsze. Jak to nie pomorze to walczę ze skrzynią.
Opublikowano

Skrzynie nie są drogie, ale porównując do piątki ciężko dostępne.

Poza tym jak się uprzesz to piątkę wyremontujesz bo części są dostępne w ASO (pomijam koszty). Do szóstki części nie uświadczysz.

Na trasie szóstka rzeczywiście się przydaje, ale w tych skrzyniach występują problemy z synchronizatorem 2 biegu, przy zmianie lubi sobie delikatnie chrupnąć.

Oprócz tego przy gaszeniu silnika z puszczonym sprzęgłem coś grzechocze.

Walczyłem z tym tematem, wymieniałem 2 razy dwumas na nowy i raz skrzynię na używaną i nie mogłem się tego pozbyć.

Mam dwa auta z tą skrzynią (330i i 325ti) i w obu występują te problemy.

Tak dla informacji, żebyś podjął świadomą decyzję.