Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz memory w aucie ? z tego co wiem tylko kierownica się podnosi .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chodzi o podnoszenie kierownicy po otwarciu drzwi to w module SZM musi być zakodowane „EINSTIEGSHILFE_HOEHE” na aktiv .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Jeśli chodzi o podnoszenie kierownicy po otwarciu drzwi to w module SZM musi być zakodowane „EINSTIEGSHILFE_HOEHE” na aktiv .

Dzięki za podpowiedź a co z fotelem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

@malysz1976 z ciekawosci zobaczylem co pisze BMW na ten temat :

Elektrische Lenksäulenverstellung

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e70-x5-3.0si-sav/wiring-functional-info/body/operation/steering-column-adjustment/XkqMWqL

Sterownik to IHKA , nie nalezy wiec tutaj zmienic : IHKA ELSV_EH ?

• Chassis : E70 (E70,E71,E72)

Module : IHKA_E70.C08

ELSV_EH_LAENGE -> aktiv -> nicht_aktiv

ELSV_EH_NEIGUNG -> aktiv -> nicht_aktiv

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
Dziękuję wszystkim za chęci i pomoc. Jeszcze nic nie ruszyłem w temacie dlatego że zastanawiam się nad tym ze sytuacja zaistniała po w graniu polskiego menu, dodatkowo idrivie menu>ustawienia nie ma tej funkcji.
Opublikowano
Jakiego ustawienia nie masz w idrivie ???? Bo już nic nie można zrozumieć z Twojej wypowiedzi

Przed wgraniem polskiego menu w idrivie w ustawieniach była pamięć fotela Po zgaszeniu silnika i otwarciu drzwi fotel się odsuwal a kierownica się unosiła Natomiast po w graniu polskiego menu w idrive nie mam teraz w ustawieniach opcji pamięci fotela i po wyjęciu kluczyka czy włożeniu zero reakcji fotela i kierownicy

Opublikowano

Witam,

Gdzie dokładnie jest możliwość wyłączenia funkcji wysuwania kierownicy ?

Z tego co zrozumiałem, to można włączy lub wyłączyć. Spróbuję znaleźć, chyba, że ktoś pomoże :-)

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,

Gdzie dokładnie jest możliwość wyłączenia funkcji wysuwania kierownicy ?

Z tego co zrozumiałem, to można włączy lub wyłączyć. Spróbuję znaleźć, chyba, że ktoś pomoże :-)

Pozdrawiam.

U mnie jest wgrane polskie menu i odsuwanie kierownicy i fotela jest też włączone a pomimo to nie działa. Nawet nie ma tej funkcji w idrive. I zastanawiam się czy to jest wina tego menu że nie ma dopisanej tej funkcji czy jak ?

Opublikowano
U mnie działa tylko podnoszenie kiery, nad fotelem się nigdy nie zastanawiałem że coś takiego ma być. W menu idrive nic nie mam do tej opcji. Wgrany polski.
Opublikowano

Mam wgrane polskie menu, fotel jak i kierownica samoczynnie się ustawia... i tak samo było gdy jeszcze menu było nie PL.

Nigdzie w menu tego się nie ustawia - to raczej z kompa u fachowca albo masz padnięty jakiś moduł komfortu czy coś.

www.nemo.dot.pl
Opublikowano
Mam wgrane polskie menu, fotel jak i kierownica samoczynnie się ustawia... i tak samo było gdy jeszcze menu było nie PL.

Nigdzie w menu tego się nie ustawia - to raczej z kompa u fachowca albo masz padnięty jakiś moduł komfortu czy coś.

Dziwna akcja bo byłem u fachowca sprawdził wszystko jest tak jak powinno Na kompie brak błędów a mimo to nie działa.

Opublikowano
Bo tu błędu nie będzie. Po prostu jest ta funkcja wyłączona. Z tego co widzę to przypisuje się to do każdego klucza osobno. Mam jeden i trudno mi sprawdzić czy będzie działać na drugim. Ale kiera się przestawia i wraca, tylko fotel tak jak piszesz, nie odsuwa się po wyjęciu klucza.
Opublikowano
Bo tu błędu nie będzie. Po prostu jest ta funkcja wyłączona. Z tego co widzę to przypisuje się to do każdego klucza osobno. Mam jeden i trudno mi sprawdzić czy będzie działać na drugim. Ale kiera się przestawia i wraca, tylko fotel tak jak piszesz, nie odsuwa się po wyjęciu klucza.

U mnie też już wszystko działa tak jak u Ciebie i wszystko fajnie przypisuje do kazdego klucza. Zostało jeszcze dojść dlaczego nie odsuwa fotela po wyjęciu klucza i nie dosuwa po włożeniu ( mowa o jednym kluczyku - wcześniej działało )