Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym spytać o różnice między 118d a 116d. Generalnie panuje opinia, ze to ten sam samochód tylko rożni się programem. W związku z tym, z czego wynika fakt, że np. w KreatorzeMocy (http://www.kreatormocy.pl/katalog/bmw) 118d stroją na 200KM i 440Nm, a 116d na zaledwie 185KM i 385Nm? Przecież program powinien być ten sam dla jednego jak i drugiego modelu. Czy wynika to z tego, ze nie chcą robić zbyt dużego przyrostu w przypadku 116d - 84KM?

Aha, jest niby jeszcze węższy wydech ale to chyba nie jest przeszkoda (do późniejszej zmiany).

Opublikowano

Pytasz o F20 przed liftem? Bo po lifcie (2015) 116d dostała 1,5litrowy silnik, a 118d ma 2litrowy.

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale z tego się orientuję, to chiptunning polega na dodawaniu właśnie chipa i podnoszeniu fabrycznego momentu i KM a nie przeprogramowywaniu silnika i dlatego ta różnica. Później jak zajdzie potrzeba to taki chip odłączasz i auto ma fabryczne parametry.

ps. 116d ma 85KW a nie 84KM...

Pozdrawiam

Krzysztof

Opublikowano
Tak, chodzilo mi o przedlift. 84 KM odnosilo sie do przyrostu dla 116d wzgledem chipa pod 118d, ktory z 143KM robi 200KM. Wowczas gdyby go zastosowac w 116d (116KM) przyrost by wynosil 84KM. W KreatorzeMocy jednak robia 116d na zaledwie 185KM. Dlatego tez zastanawiam sie, z czego to wynika.
Opublikowano

W 116d i 118d przed liftem są identyczne silniki 2.0d jedynie z innym sterownikiem silnika i stąd różnica w mocy fabrycznej.

W tych dwóch wersjach chipując uzyskuje się podobne parametry czyli ok. 185 km 400 Nm.

Na tej stronie jest jakiś błąd albo wylicza to poprostu funkcja od mocy seryjnej. Jak zadzwonisz i dopytasz się o 116d i 118d usłyszysz taką odpowiedź.

Ze 118d 200km nie uzyskasz zostawiajac całą ekologię.

"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano
Orientowałem się w kilku miejscach w UK ostatnio bo sam myślę o mapie mojego 116d i generalnie to jest dokładnie to samo auto co 118d tylko odprężone programowo. Przyrost mocy w obu przypadkach do 185bhp.