Skocz do zawartości

Czujnik ciśnienia paliwa na filtrze paliwa e39 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie tego czujnika czy może regulatora ciśnienia paliwa. Jak on funkcjonuje i za co jest odpowiedzialny . Od razu wspomnę, że borykamy się od dłuższego czasu z zanikiem mocy . Przeważnie jak jest chłodniej , wilgotnej na dworze to silnik pracuje ładnie i wkręcą się na obroty już od 1500 bardzo chętnie. Jednak jak się zagrzeje lub jak jest gorąco na dworze to słychać już po odpaleniu ,że coś jest nie tak , no i z 190 koni robi się jakieś 140.

Przejdę do sedna ... jeżeli odepnę wtyczkę przy filtrze paliwa moc wraca . Czy to wina tego czujnika czy gdzie indziej szukać przyczyny. Dodam , że wartości z inny bardzo dobre przepływka oraz turbina ok, progówka 3.7 ,a po odpięciu wtyczki 4.0.

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek opinie osób mających pojęcie o tym silniczku.

Opublikowano
Specjalnie sprawdziłem bo nie byłem pewny . Filtr knecht wymieniony w październiku 2017 wraz z odmą i olejem . W przyszłym miesiącu będzie wymieniany. W Inpie żadnych błędów . Sugerujesz ,że przytyka się trochę w filtrze , ale jednak po wypięciu wtyczki wskakuje 4 bary i autko pięknie jeździ. Naprawdę nie chce mi się wierzyć ,że jest taka różnica między 4 a 3.7 . Już nie mówię o pełnym bucie ,ale to czuć i słychać już na wolnych obrotach. Przepływkę odpinałem i podmieniałem , na podmiany tak samo ,a z odpiętą do 3000obr muł totalny.