Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Auto BMW E83 silnik 2.0d 177KM (N47).

Problem z pracą silnika, szczególnie jeśli chodzi o wolne obroty, silnik pracuje nierówno, obroty falują.

Sprawdzałem na btool wtryskiwacze. Jeśli chodzi o wartości to 1,2 i 4 wtryskiwacz miał wartość ok +1-1.3, natomiast 3 wtryskiwacz ma -3.5-4.

Sprawdziłem jeszcze wartość live i jedna wartość mnie zaciekawila, mianowicie wartość masy powietrza, która wynosiła 470mg/stroke a oczekiwana ok 200mg/stroke. Błędów silnika brak... Wtryskiwacz, jakaś nieszczelność w układzie dolotowym czy może coś z przepływką?

Opublikowano

Zacznij od egra. Sprawdz czy dziala, wykrec i umyj.

Skoro dostaje za duzo powietrza to prawdopodobnie egr.

Opublikowano
EGR został wymieniony przez poprzedniego właściciela ale profilaktycznie wykręciłem - wyglądał właściwie jak nowy. Więc odpada.
Opublikowano

no to bez dokładnej diagnostyki nic nie wymyślimy.

Trzeba sprawdzić parametry jakie zczytuje i jakie oczekuje w danym momencie ecu.

Masa powietrza, ciśnienie na listwie, od tego trzeba zacząć.

A sprawdzałeś czy działa EGR? może elektrozawór nie pracuje. jak wyciągniesz wąż od podciśnienia to czujesz jak zasysa?

Opublikowano

Zasysa. Parametry live na biegu jalowym

https://imgur.com/a/JsKTJjw

Wszystkie parametry chyba w normie po za tym powietrzem.

Żeby chociaż jakiś błąd wywalało...

Chyba że to przepustnica...

Dziś podłączałem jeszcze raz diagnostykę i wyskoczył błąd czujnika ciśnienia spalin, błąd po usunieciu póki co nie wrócił.

Odłączyłem wąż z EGR i jednak brak jest jakiekolwiek ciśnienia. Wychodzi na to że EGR nie działa. Tylko teraz pytanie czy winny może być ten czujnik ciśnienia spalin czy może elektrozawór sterujący EGR?