Skocz do zawartości

BMW 525d 177 dymi z korka oleju, woda/szlam w odmie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam mały problem nigdzie tego nie mogłem znaleźć, mianowicie auto BMW e60 525d 177 km lekko ubywa płynu chłodzącegoco 2/3 dni 200/300 ml zero wycieków, odma cała zarzygana w mazi woda/olej i po odkręceniu korka oleju dymi jak z czajnika. Przewody chlodzenia twarde jak chol... ale temp cały czas w normie 89/92 stopnie. Olej czysty nie przybywa brak dymu z rury wydechowej

Auto po wymianie pompy wody, termostatów obydwu ( wcześniejsze były dobre ), turbo regenerowane, chłodniczka egr sprawdzona

Czyżby uszczelka pod głowica lub pęknięty blok ? bo już brak pomysłów

Pozdrawiam

Opublikowano

twarde przewody masz przy jakiej temperaturze i po jakim odcinku jazdy ?

zaobserwuj jak zachowuje Ci się płyn chłodzacy na chodzacym silniku

Jak silnik złapie około 95/96 stopni poziom płynu się podniesie ponad maks (prawie pod korek) ale wtedy rusza wnetylator i poziom od razu spada do kreski maks i temperatura oscyluje na 90

Jeżeli płyn Ci wylatuje ze zbiorniczka to jest albo zadużo albo zapowietrzony układ z jakiegoś powodu..

Spróbuj po jeździe odkręcić delikatnie korek od chłodnicy jak masz bardzo twarde przewody i sprawdź czy jak będzie syczeć powietrze to czy nie wyleci płyn chłodniczy z pod korka (jeżeli tak to układ jest zapowietrzony)

Musi wylecieć same powietrze bez płynu i to powinno dość krótko trwać (nigdy nie odkręcaj całkowicie korka bo może wystrzelić )

A co do dymu, nagraj może filmik i wrzuc na YT jak są zachowują się przewody, jak wygląda ten dym i poziom płynu chłodniczego..

Para z pod korka wlewu oleju to opary oleju i częśc gazów ze skrzyni korbowej, gazy są zasynane przez turbinę w takim przewodzie elastycznym o średnicy około 2,7 cm ktory idzie pod przepływką do rury od turbo.

Opublikowano

najbardziej martwi mnie ten szlam olejowo/wodny ( takie gluty ) w odmie i tej rurce do turbo !

wygląda to tak

przewody są twarde praktycznie po 10 minutach po odpaleniu a po zgaszeniu silnika rozgrzanego lekko syczy korek zbiorniczka wyrównawczego

najbardziej martwi mnie to że nie ma żadnego dymka z rury olej stan taki sam nie zmienia się praca silnika tak samo bez zarzutu

PZDR

Opublikowano

te filmiki to jakieś stare z YT,

1 to normalny objaw jak zdejmie się rurę od odmy, turbo nie odsysa gazów i rura dmucha jak parowóz

2 to częsciowo tez normalne, z pod korka wlewu oleju ma dymić ale bardzo słabo ponieważ turbo zasysa te opary jak odma jest sprawna. Na fimie auto ma uszkodzoną odmę lub membranę w odmie, lub ma jakiś kiepski olej i wysoką temperaturę.

Jeżeli chodzi o uszczelkę pod głowicą lepiej zbadaj zachowanie płynu chłodnicznego.

Nie ma szans by płyn chłodniczy się dostał do skrzyni korbowej, bo w takim wypadku byś nawet silnika nie odpalił (zerowa kompresja), a nawet gdyby odpalił to by momentalnie się zatarł.

Opublikowano

Olej jest bardzo dobrej jakości RAVENOL ale jak zdejmę tę rurę z odmy po zgaszeniu to z niej kapnie kilka kropel jakby wody bardzo rzadkiej zawiesiny ! wtf ? to leci bezpośrednio na wirnik turbo i to lipa raczej, to skąd ta woda się tam bierze i do tego lekki ubytek płynu chłodzącego a także mega twarde przewody chyba musi być jakies powiązanie

Pzdr

mój filmik

Opublikowano

Dzisiaj podjechałem do kolejnego warsztatu na sprawdzenie obecności spalin w układzie chłodzenia i test DODATNI niestety !!!

czyli głowica do zdjęcia bo już chłodniczka była podmieniona na 100% sprawną i zero efektu

czyli M57 do też kur.. lipa dam znać co po zdjęciu głowicy się okazało

Pzdr