Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam. mam problem z obrotkiem ( nie dziala) ,

napiszcie mi gdzie znajduje sie czujnik obrotow ??

pozdrawiam

Edytowane przez kiko

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano

Czujnik obrotów znajduje się pod rozrusznikiem, ale on napewno jest sprawny, bo w przeciwnym razie miałbyś problemy nie tylko z obrotomierzem, ale także z pracą silnika.

Usterka powodująca brak wskazań obrotomierza tkwić może w jednym ze sterowników silnika. W obu modułach za obroty silnika odpowiadają osobne hybrydy - w module z wtyczką na większą ilość pinów na obroty silnika, a w drugim z mniejszą ilością pinów za pracę przyśpieszacza kąta wtrysku oraz obrotomierza i ten mały moduł jest do naprawy bądż wymiany.

Podaj jeszcze rocznik auta.

Opublikowano

auto jest z 1990 roku , wraz z obrotkiem nie dziala chwilowe spalanie.

....

jak rano zalaczam auto to szarpie silnikiem (przerywa) i jak jest przerwa to dymi z tlumika . moze to miec jakis zwiazek z tym ??

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Może mieć związek, gdyż tak jak pisałem sterownik ten odpowiedzialny jest także za pracę przyśpieszacza na pompie wtryskowej, a jego praca jest konieczna zwłaszcza przy zimnym silniku.
Opublikowano

wiadomo co sie moze "psuc" w takim sterowniku ???

jak mi sie wydaje to ja mam 3 stertowniki !!! a moze nie tam patrzylem (pod maska przy podszybiu od strony pasazera)

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
ide zobaczyc jak to wyglada.

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
a wiadomo co sie w nim psuje ??? jak mozna to wyweszyc ???

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

Pada w nim hybryda odpowiedzialna za generowanie informacji z czujnika obrotów silnika i przetwarzanie ich na sygnał wyjściowy do licznika, a także na dalsze podzespoły w sterowniku ustalające położenie przyśpieszacza kąta wtrysku w pompie wtryskowej.

Jest to ceramiczna płytka z drobnymi podzespołami elektronicznymi, która jest trudna w naprawie ze względu na miniaturyzację podzespołow. Możne próbować wymieniać całą płytkę o ile się ją dostanie, przez fachowca od elektroniki lub szukać drugiego sterownika

Opublikowano
jak to mniej wiecej wychodzi cenowo ???

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl