Skocz do zawartości

E61 (LCI) EHC - pusty plik .TRC + problem z podnoszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jak w temacie po ściągnięciu danych z modułu EHC plik FSW_PSW.TRC jest pusty :| to normalne zjawisko? problem mam z poziomem tego szrota, oba czujniki wymienione i lewy pokazuje w inpie w opcji ręcznym obniżeniu: -12 a prawy 91. W ista jeszcze inne parametry, wpisywałem dane w iście tzn. mierzyłem miarką wymiar na jakim stoi i po kodowaniu auto nie obniża się ani nie podnosi tylko stoi na maxa w górze i dalej próbuje pompować... gdy ręcznie obniżę w inpa do wysokości 60cm i zaraz zakoduje jako 0 lewą i prawą stronę to stoi równo i podczas jazdy też jest ok. Po nocy prawa strona opada o 7cm i po odpaleniu nie wraca do wcześniej zakodowanej wysokości.... i czujniki znowu pokazują głupoty... jakby nie zapisywał kodowania...

ktoś ma pomysły jak to rozgryźć? wcześniej był błąd tansportmode ale po odpaleniu pompował na maxa, wywalał błąd i obniżał się do serii a teraz leży jedną stroną jak krowa...

Edytowane przez h4cker
Opublikowano
Plik TRC zawiera parametry konfiguracyjne modułu, ale takie statyczne , nie żadne dynamiczne odczyty parametrów pracy, jeśli więc moduł nie ma żadnych konfigurowalnych opcji, to plik TRC może być pusty.

dzięki za szybką odpowiedź :) dzisiaj pojechałem z kompem do pracy i znowu się położył prawą stroną po paru km i wygląda to tak:

530fe7d4d9d095b17b71866903f44204_big.jpg?1536347133

widać, że komputer wysłał sygnał żeby się podniósł ale fizycznie nic nie robi... więc podniosłem go sam żeby dojechać do roboty i jak sam napompuje to trzyma poziom przez jakiś czas:

3c97970deef14c86ab3262cd835fe366_big.jpg?1536348223

po robocie odpaliłem go i stał niby równo więc wsadziłem 100kg cementu do bagażnika i jeszcze siebie to razem jakieś 180km i na tych kropkach po prawej włączyło się: Kompressor i Ventil HL - pompa fizycznie zaczęła pompować a potem Kompressor i Ventil HR i pompa się wyłączyła... :mad2:

stwierdzam, że sam wcale nie podnosi prawej strony mimo, że w inpie widać, że chce... i pytanie czy to pompa czy zaworki? a może miech się kończy?

manualnie podnoszę lewą i prawą, automatycznie prawa nie funkcjonuje...

z góry dzięki za każdą sugestie :cool2:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Pochwalisz się rozwiązaniem Twojego problemu?

no ostatecznie się pochwalę :norty:

po sprawdzeniu wszystko co możliwe został tylko sterownik do zmiany i po wsadzeniu pierwszego lepszego odrazu się udało istą zaadoptować te cholerstwo i działa jak trzeba :D