Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wracając z wakacji zatarła mi się pompa wspomagania przez wyciek z maglownicy. Spalił się przez to pasek klinowy. Możliwym jest, że dostała również pompa wody. Sprawa polega na tym - wczoraj odebrałem auto od mechanika. Wymienione zostało koło pasowe, pasek klinowy i kilka rolek (oraz magiel, pompa wspomagania i dwa drążki kierownicze - nieistotne). Pojawił się problem przy jeździe. Czasem na biegu jałowym jak i na biegu ze wciśniętym sprzęgłem zaczynają falować obroty(oczywiście w bezruchu). Dodatkowo, auto straciło na mocy - w ten sposób, że - dusi się na dwójce, czuję niewystępujący wcześniej opór na pedale gazu. Dodatkowo czasem czuć spalenizną która leci z nawiewów wewnętrznych. Pojawia się na desce rozdzielczej kontrolka chłodnicy(na pomarańczowo) i znika. I tak parę razy. Dodatkowo, co ciekawsze, podczas stania np. na światłach temperatura wzrasta, nawet do czerwonej strefy. Gdy ruszam i chwile jadę to wtedy wraca na swoje środkowe położenie, lecz gdy znów hamuję i stoję powiedzmy ~1 minutę, temperatura wzrasta znów do czerwoności, a gdy ponownie wprawiam auto w ruch na dłuższą chwilę, temperatura ulega unormowaniu.

Pacjent: BMW E46 320i M52TUB20.

Do wymiana pompa wody czy może coś jeszcze? :)

Pozdrawiam,

nixo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na zimnym silniku odkręć korek, odpal silnik i sprawdź czy jest przelew, oczywiście jeśli będzie mało płynu to uzupełnij. Jak musisz jeździć to obserwuj temperaturę w teście 7.0 na zegarach, jeżeli przekroczy 97 stopni to ustaw ogrzewanie na maxa, aby nie przegrzać silnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dziś rano jak wracałem z pracy ustawiłem ogrzewanie na 22*C i nic nie grzało. Leciało zimne powietrze. Temperatura na zegarach pokazywała -40*C. Dziś wrzucę zdjęcię.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chodzi o temperaturę zewnętrzną (masz czujnik do wymiany) tylko o dokładną temperaturę silnika, wskazówka w pionie oznacza przedział 75-115 stopni, więc nic nie mówi. Musisz włączyć test 7.0 w ukrytym menu. Jak? Użyj google.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

UFFFF

Idziesz rano do samochodu, otwierasz maskę i odkręcasz korek chłodnicy.

Sprawdzasz poziom płynu, jak brakuje to uzupełniasz.

Potem uruchamiasz silnik na odkręconym korku i patrzysz czy sika wewnątrz z przelewu. jeśli tak to wyłączasz silnik i ewentualnie uzupełniasz płyn. Zakręcasz korek. Zamyksz maskę.

Następnie wsiadasz do samochodu i włączasz zapłon. Ustawiasz test 7.0 na zegarach.

https://e46garage.pl/ukryte-menu-serwisowe-obc-w-zegarach-e46/

Uruchamiasz sinik i jedziesz gdzie chcesz.....

Prościej się nie da...;)

Opublikowano
Proszę nie bić za brak podstawowej wiedzy :( Ja zielony. Tak zrobię jak mówisz i zobaczymy.
Opublikowano
Wczoraj wracając z pracy nie działało ogrzewanie. Ustawiłem 32*C i max nawiew i wiało jedynie chłodem. Od czasu do czasu na ok. 3 sekundy lekko powiewało ciepłem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Piszczy któraś rolka?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak, coś piszczy. Wydaje mi się że pompa wody. Nie wiem jak to dokładnie sprawdzić. A z tą chłodnicą ok? W sensie nie powinna tam być wtryskiwana woda? Tam do wlewu płynu chłodniczego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinien być przelew a skoro go nie ma jak jest prawidłowy stan płynu to pompa wody leży.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL