Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moi drodzy na pewno wielu z Was wie coś niecoś o serii E38 z V8 - napiszcie na co mam zwrócić uwagę kupujac taki model z rocznika 94-96

Ja już odlądałem kilkanaście modeli z tych roczników i powiem szczerze, że jest jeden wniosek z tych oględzin... nie ma auta bezwypadkowego i w dobrym stanie! Czyżby to były na tyle dobre auta, że nikt się tego nie pozbywa? Same bitki, 2 "szkunery" lub po prostu śmieciarki ;) Tak więc zamieniłem poszukiwany rocznik na 99/00 - myślę, że większa szansa na udany model ;)

A odnośnie twojego pytania to w archiwum dużo tego typu postów widziałem...

Pzdr. Adi

Adi
Opublikowano

Warto poczytac:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=4367

Jakis czas temu mialem podobny dylemat, gdyz chodzil mi po glowie zakup E38 za jakies 30 kPLN.

Doszedlem do wniosku, ze E38 z tych rocznikow do auto bardzo zuzyte i jak szukac to 2000/01 - oczywiscie mozna jezdzic, ale koszty napraw sa bardzo wysokie.

Zdecydowalem, ze poczekam az bedzie mnie stac mlodsze BMW i dobrze zrobilem.

Radzil bym Ci raczej poszukac ladnej E46, ktora nie bedzie palic wielkich ilosci paliwa, narazac na czeste wizyty w warsztatach, a co idzie w parze z tymi rzeczmi na koszty - i gdzie wtedy ta "radość z jazdy" ??

Oczywiscie jest to Twoja decyzja, a ja jedynie przedstawiam swoj poglad na temat starych 7er...

Opublikowano
jak nie e38 to moze e39 za ta sumke juz latwiej bedzie mu znalezc piateczke w znosnym stanie , e46 pewnie jest dla niego za male wogole we wnatrz jest malo miejsca
Opublikowano

znajdziesz doskonale E38 z lat 1995-1997, ale troche to potrwa. Szukaj tylko prywatnych ogloszen, komisy w niemczech to skladnice zlomu.

Ja szukalem od marca i kupilem w koncu, od pierwszego wlasciciela, z ksaizka serwisowa, kazda naprawa w serwisie BMW, bylem ostatnio w ASO Smorawinski w Poznaniu i poweidziano mi " samochod jest naprawde w doskonalym stanie" . Mozna znalezc.... ale faktem jest ze wiekszosc tego co stoi w komisach bardzo zniecheca.

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
Jest troszke tych BMek u Turasów w Niemcach ale są w opłakanym stanie - lecz tak jak to mówi jeden z Was - można trafić na egzemplarze z pierwszej ręki i wtedy stan jest superos. Ale pojawia się jedno pytanie - czy niektóre z nich mając 160 - 120 tyś przebiegu mają rzeczywiście tyle czy są kręcone ???
Opublikowano

po co ktos mialby sprzedawac super zadbany egzemplarz e38, jeszcze z malym przebiegiem np z 96 roku czy 97

za pieniedze ktore trzba pomnozyc przez 7-8 zeby dostac nowe auto porownywalnej klasy??

nawet niemcy nie sa tak rozrzutni :)

te auta dobrze exploatowane sa naprawde solidne, nie rdzewieja po 10 latach, maja wypas, navi, poduszki pow, bezpieczenstwo komfort, klasyczna niestarzejaca sie linia sedna

itd

chyba dlatego ciezko trafic na dobry egzemplarz za psie pieniadze

bo to sa po prostu dobre auta, swiadczy o tym tez tak dlugi okres produkcji

7 lat w tej samej budzie, z drobnym liftingiem swiatel! to o czyms swiadczy :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
po co ktos mialby sprzedawac super zadbany egzemplarz e38, jeszcze z malym przebiegiem np z 96 roku czy 97

za pieniedze ktore trzba pomnozyc przez 7-8 zeby dostac nowe auto porownywalnej klasy??

nawet niemcy nie sa tak rozrzutni :)

te auta dobrze exploatowane sa naprawde solidne, nie rdzewieja po 10 latach, maja wypas, navi, poduszki pow, bezpieczenstwo komfort, klasyczna niestarzejaca sie linia sedna

itd

chyba dlatego ciezko trafic na dobry egzemplarz za psie pieniadze

bo to sa po prostu dobre auta, swiadczy o tym tez tak dlugi okres produkcji

7 lat w tej samej budzie, z drobnym liftingiem swiatel! to o czyms swiadczy :)

za psie pieniadze nie kupisz nic dobrego, wiadomo. Ja szukalem kilka miesiecy. Kupilem samochod od pierwszego wlasciciela z 200.000 km na liczniku, pelna ksiazka serwisowa , plikiem faktur z ASO BMW, 4 000 km temu pan niemiec wymienil skrzynie biegow w ASO, widzialem fakture na 4500Euro za ta operacje, na 18 calowych felgach bmw z oponami ContiSportContact w idealnym stanie, 4 felgi borbet 16 calowe z zimowkami ContiWinterContact w bardzo dorbym stanie, samochod ma komplet dokumentow, instrukcji, wszystko dziala, ASO Smorawinski go przejrzeli podczas duzej inspekcji , 500 kn temu i stwierdzili ze nie ma niczego co bym musial w najblizszym czasie wymienic, ze samochod jest naprawde w bardzo dobrym stanie . Aha, dla mnie zanikajace wyswitlacze w e38/e39 sa abstrakcja, moje swieca idealnie, wszystkie. NIe mam Navi. ALe nie na to stawialem szukajac samochodu. A w branzy motoryzacyjnej mimo ze mam tylko 22 lata, jestem od 15 lat, w firmie ojca. Podejrzewam ze wlascieiel tej mojej 750 po prost uzywa samochodu od nowosci do 200.000 km, bo w dzien kupna miala 200.300 km na liczniku. Po co ja sprzedaje skoro jest taka dobra??? Nie wiem :) , ale po 10 latach i 200.000 km spedzonych za kierownica tego samochodu moze postanowil "czas na zmiane" ? NIe az takie dziwne.... A jego zona gdy pisalismy umowe powiediedziala "prosze pamietac ze bardzo kochalismy ten samochod" i porobila ostatnie zdjecia..... wiec chyba takiego zloma za te "psie pieniadze" nie kupilem?

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

miales szczescie gratulacje, i jeszcze ta nowa skrzynia

ale takie okazje zdarzaja sie chyba zadko

ile dales, mozna wiedziec?

piszac psie pieniadze chodzilo mi o ceny ktore sa na allegro typu 22-25 tys

za niby super stan i 150tys przebiegu :)

Opublikowano

w polsce widzialem jedno 750iL, cwiartka w nadkolu , cewka przyspawana do nadkola :) no po prostu pieknie i powyzej 100 km/h nieznosny pisk powietrza z przedniej, wymienianej oczywisice szyby. Pan chcial ...... 32 000 zl :lol: :P :shock: :dance: :duh:

moja kosztowala 6500euro. Moze ktos uzna ze to zlom bo tak tanio , trudno , ja wiem co mam, widzialem kilka 750 e niemczech ale w komisach po ponad 7000 i np szpachel pekal pod lakierem.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

to bardzo dobra cena i z tego co mowisz i widac na zdjeciach (ogladalem fotki na innym forum) jest naprawde ladna :cool2:

Ja wierze w okazje i wiem ze tanio nie zawsze znaczy zle :D wystarczy tylko troche poszukac i miec cierpliwosc i moze troche szczescia :mrgreen:

moje modele
Opublikowano

szczescia.... wlasnie jak jezdzilem i np w jeden dzien ogladalem 3 e38 740 / 750 wybrane z mobile lub autoscout i np w jeden dzien robilem 1800 km, i co rusz widzialem kompletnego zloma nie odpowiadajacego temu co bylo w ogloszeniu uznalem ze mam kompletnego pecha... na te podruze wydalem naprawde duzo... wiesz jakie to uczucie wrocic po 2 dniach jezdzenia po niemczech, wydac 600 euro na benzyne i wrocic z pustymi rekoma...

i w koncu znalzlem. Co wazne , ogloszenie bylo bardzo "skromne" , rzeczowo wymienione z 6 elementow, najwazniejszych z wyposazenia, erste hand, i nic wiecej. Zadnych "schecheft geplegt" czy "das Auto ist in ein gut zustand" . Dopiero jak zadzwonilem pan powiedzial ze wszytski robil w BMW, ze sa nowe hamulce i skrzynia, ze ma faktury.. no i pojechalem , ale ta caly czas uwazalem za zloma bo tania... najpierw onejrzalem dwie inne - okazaly sie zlomy - i zrezygnowany pojechalem do Monachium, po ta wlasnie, pewny , naprawde calkowicie przekonany ze to bedzie smeitnik nie 750i. A jednak bylo inaczej. Pierwsze co mnie zaskoczylo to 60 litrow w baku i pan mowiacy " to co pojedziemy na jazde. Poprowdzisz pare kilometrow w miescie, pozniej wjedziemy na autostrade i na koncu wrocimy droga podmiejska" , na autostradzie spytalem jak sprawuje sie nowa skrzynia a pan na to "daj voll gas to zobaczysz" :) . Pierwsza osoba ktora zaproponowala jazde probna i to ponad pol godzinna!!! Zadnego mydlenia oczu, wyminial tylko suche fakty, pokazywal faktury z bmw etc. Umowilem sie z nim na rano, nastepnego dnia. Na odchodne jeszcze powiedzial "prosze zadzwon jesli zrezygnujesz" . Takze ogloszenia w stylu "SEHR GEPLEGT AUTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" mozna od razu odrzucic.....

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

heh, takich sprzedajaych nalezalo by zyczyc kazdemu :)

z 2 strony, ty masz dobrze bo masz nowa skrzynie, ale swiadczy to o tym ze te auta maja jakies nadprzecietne problemy ze skrzyniami

Opublikowano

no wlasnie cos w tym jest, skrzynia padla prze 190 000, a przeciez jest bezobslugowa, wiec nie mozna o nia dbac lub nie dbac. Mnie to jak uslyszalem przez telefon o nowej skrzyni odstraszylo od tego samochodu, nie wiem czemu, bo w sumie wbrew logice. Ale jak pokazal fakture, pomyslalem "zaj.... nowa skrzynia" .

(skrzynia jest bez steptronicka, moze tamte byly juz bardziej wytrzymale? moj brat ma 750 z 10/95 ze steptronickiem, 198 000 km i jest wszystko dobrze)

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
To mnie załamaliście :( Że nawet w Niemczech tak trudno naruchać ładny egzemplarz?? Przymierzam się do kupna e38 z motorkiem 4,4 i czy mając do dyspozycji 7-8tyś. Euro można znaleźć coś ciekawego nie starszego niż 97 rok?? Czy lepiej przygotować więcej kasy? Nie chodzi mi o okazje taką jak pisał kolega stones1 bo nieraz to rok może minąć i nic się nie trafi :( Chciałby m siódemeczke najlepiej z Niemiec, niestety słabo szpricham po germańsku, a właściwie to w ogóle :D i znalezienie auta raczej będę musiał komuś zlecić, no chyba że po nauczeniu się podstawowych słówek potrzebnych do przeprowadzenia transakcji można się jakoś dogadać? Słyszałem że niemiaszki odrazu odkładają słuchawkę jak się zacznie dukać po niemiecko-polsku.

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

na pewno nie jest ciezko znalezc ladny egempalrz e38 w niemczech

tylko ze trzeba za taki tez swoje zaplacic

skoro kolega dal 6.5 za 750 z 95 bez steptronika i sie duzo naszukal

to jak ty chcesz 97 to musisz liczyc chyba z 8 minimum

a przy 8 to bedzie i tak ciezko

ja rok temu dalem za swoja 11tys euro za 98 rok, 735

Opublikowano
Ja Panowie kupiłem swoją poczciwą 520 tke dosłownie w 1 dzień, ale fakt że trafiłem do turasa któremu akurat poczciwy dziadek odstawił moją "sarenkę" - w brifie miała 2 wlascicieli jeden rocznik 49 drugi 44 - obydwaj poczciwy wiec jej nie katowali a ponadto turas dolaczyl do autka fakturki bo jeden z dziadkow zrobił sobie prezent na gwiazdke i kupil przy przebiegu 160 tys nowy silnik, a powiem ze jak ja kupowalem to miala na budziku 306 tys. nikt rozsadny by takiego autka nie łyknal. ale ja bylem z wujasem kroty tam mieszka na stale, starym wyjadaczem z polski bo pracowal w prl - owskim polmozbycie - wujas tylko spojrzal na silnik i mowi bierz go. Do tej pory nie mam z nim zadnych problemów, oprocz tego ze musialem wymieniac licznik bo inspekcja sie juz nie dawala skasowac - teraz jest wszystko oki i smiga naprawde przyjemnie. Teraz jade za jakies 2 tygodnie i mam nadzieje przywiezc to duze bydle bo jest w nim przede wszystkim duzooooo miejsca ... Pozdrowienia i zycze wszystkim miłego weekenda !!!
Opublikowano
na pewno nie jest ciezko znalezc ladny egempalrz e38 w niemczech

tylko ze trzeba za taki tez swoje zaplacic

skoro kolega dal 6.5 za 750 z 95 bez steptronika i sie duzo naszukal

to jak ty chcesz 97 to musisz liczyc chyba z 8 minimum

a przy 8 to bedzie i tak ciezko

ja rok temu dalem za swoja 11tys euro za 98 rok, 735

OK i tak przy zakupie 7-ki moim priorytetem nie będzie cena więc będę gotów wyłożyć więcej gotówki za naprawdę zadbany egzemplarz. A Ty jak długo szukałeś swojej perełki? Pojechałeś po nią sam? Znasz język czy wystarczy kilka zdań się wyuczyć po Niemiecku?

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano
A kto jest tym pośrednikiem? Narazie 3ma mnie czas ale pod koniec września mogłbym coś działać na poważnie w sprawie kupna e38. Ile Ty szukałeś swojej?

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano

ledwo ledwo mowie po niemiecku ale to wystarczy. oczywiscie zalezy na kogo trafisz. Ale raczej niemiec gdy slyszy polaka to sie cieszy i mysli "no wreszcie konkrenty kupiec" , w koncu rodacy troche samochodow od niech nawiezli.....

z moim poszukiwan wyniaklo ze do 7 - 8 tys, w komisach byly same zlomy... niestety. Ale jesli za tyle zanjdziesz z prywatnych rak, od pierwszego wlasciciela to bedzie :cool2: , bedziesz mial wszytsko udokumentowane, sprawdzisz czy nie byla :mad2: bita i tyle..

wiec jesli narazie i tak nie wyruszysz bo nie masz czasu, poszukaj przez te 2 czy 3 tygodnie ogloszenia na mobile.de i autoscout24.de , ale tylko prywatne. one sie zmieniaja, pojawiaja sie nowe, masz czas, poszukaj moze cos ciekawego sie pojawi?

NAPRAWDE DO 7 - 8 tys ZNAJDZIESZ DOBRA 7 E38, TYLKO BEZ POSPIECHU. Aha i moim zdniem, nie zakladaj ze powyzej 97 roku. Wolisz z 98 z 432 000 km i dzwonem czy z 95 z 215 000 od pierwszego wlasciela z pelna dokumentacja???

(czasem gdy z nudow zagladam na mobile wciaz widze 750 / 740 ktore wiedzialem tam np. w lutym, mysle ze to dobitnie udowadnia ich oplakany stan)

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
Dzięki Stones za rady, każde są dla mnie cenne, będę się powoli rozglądał. 95 rok jak dla mnie odpada, wtedy jeszcze nie szły motory 4,4 i poza tym w grę wchodzi tylko skrzynia steptronic, tak jak pisałem wcześniej nie upieram się przy cenie, a bardziej przy aucie. Nie chce starszego niż 97 i zadbane, będę gotów dać nawet 10-11tyś. euro jeśli egzemplarz będzie tego naprawdę wart. Najchętniej auto chciał bym kupić na wiosnę przed wakacjami przyszłego roku, będę miał mase wolnego czasu no i odpowiednia pogoda do oglądania furek. Ale straszą że po nowym roku wejdzie ustawa i aut takich nie będzie się opłacało przywozić więc myśle że póki jeszcze się opłaca to można to wykorzystać. Powiedz mi jeszcze jak w Niemczech sprawdzałeś wypadkowość samochodów, jechałeś na profesjonalny serwis czy samodzielnie?

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano

Dzięki Stones za rady, każde są dla mnie cenne, będę się powoli rozglądał. 95 rok jak dla mnie odpada, wtedy jeszcze nie szły motory 4,4 i poza tym w grę wchodzi tylko skrzynia steptronic, tak jak pisałem wcześniej nie upieram się przy cenie, a bardziej przy aucie. Nie chce starszego niż 97 i zadbane, będę gotów dać nawet 10-11tyś. (ciach)

Chętnie pojechałbym z Tobą, szukam tego samego. Ale moglibyśmy się nieźle pociachać, gdyby się trafił fajny egzemplarz :))

Pzdr. Adi

Adi
Opublikowano

samodzielnie sprawdzam wypadkowosc. troche to trwa.... po pierwsze lakier wiadomo ma slady zuzycia, jesli kregi rys lacza sie miedzy bagaznikiem a tylnym blotnikiem, blontniekm z drzwiami itd itd , jezeli wzmocnienie czolowe widac ze nie bylo robione, jezeli szyby i reflektory i kierukowsakzy sa oryginalne, jezeli samochod mam z 04/1995 a na oslonie chlodnicy tuz za nerkami jest wybita data 02/95 , jezeli wszytskie uszczelki miedzy zderzakiem a samochodem sa na swoim miejscu, jezeli nadkola nie maja "cwiartek" wspawanych, jezeli sruby maski i blotnikow nie maja sladow odkrecania, jezeli keirwonica jest twarda, oslona poduszki lezy rowno, jezeli wszytko lezy rowno i wszystkie szpary sa takie same, jezeli do tego samochod jest z pierwszych rak i ma pelna dokumentacje, no to wniosek jest jeden :) .

wczesniej szukalem e32 , jedna odpadla bo miala miekka kierownice - brak poduszkie i nowa chlodnice, nowe wisko - sam sie pan pochwalil ze ma to nowe, i wzmocnienie czolowe lsnilo od lakieru, i szyba czolowa byla nie oryginalna, to przeciez od razu wiadomo ze bylo tego typu spotkanie :mad2: .

wystarczy PATRZEC, bardzo dokladnie i dlugo.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

A! w berlinie ogladalem 750 e38 w komiesie. cos caly czas mi w niej nie pasowalo. Niby szyba orygionalna... no i w koncu dostrzeglem slady lakieru na uszczelce szyberdachu i uszczelce szyby czolowej, wiec chyba lezala na dachu :evil:

Naprawde wystarczy dlugo, spokojnie i bez emocji obejrzec samochod.

i ja nigdy sprzedajacemu nie uwierze ze szyba jest nieoryginlana bo "kamien uderzyl" , albo jak w przypadku e32 kitore ogladalem , pan powiedzial "bo miala duzo rys" JASNE, wrzucil 2 tys euro bo byly rysy....

MOJ brat ma 750i Individual ze steptronickiem, i to tylko gadzet, fajnie ze jest ale to naprawde gadzet. nasze obie 750 przyspieszaja leb w leb. 4 razy sprawdzialsmy jadac obok siebie od 20 km/h do 180 km/h. takze tu sterowanie szkrzynia sie nie rozni, a gdy czasem jezdze jego bmw, i tak jade na D.

[email protected]

www.czescidobmw.pl