Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Koledzy niebawem bede montowal U kolegi w E90 dodatkowe oswietlenie na kazdych drzwiach wewnatrz auta (pomaranczowe paski, zwane jako ambient light).

I teraz tak, chce to podłączyć tak, aby zapalalo sie to po wlaczeniu swiatel czyli wtedy, kiedy zostana podswiwtlone zegary oraz wszystkie wlaczniki. I teraz tak, pomyslalem, zeby to podpiac do kabli, ktore ida do wlacznikow elekteycznych szyb, a konkretnie do kabli,ktore daja podswietlenie tym wlacznikom. I teraz moja prosba, czy ktos moglby podpowiedziec ktore to beda kable zarowno w drzwiach kierowcy i pozostalych?

Z gory serdecznie dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak ty chcesz to zrobić skoro to fabrycznie nie występowało w e90 masz jakiś patent na to? Położysz zwykły led na drzwi?
Opublikowano
Jak ty chcesz to zrobić skoro to fabrycznie nie występowało w e90 masz jakiś patent na to? Położysz zwykły led na drzwi?

Jezeli chodzi o wykonanie od strony estetyki to mam juz opracowane co i jak i ma pewno zrobie obszerna fotoporade, moze sie komus to przyda.

Znalazlem niemiecki filmik, gdzie opisane jest wlasnie takie polaczenie jednak kompletnie nie znam tego jezyka. Szukalem w jezyku angielskim ale niestety bez rezultatu. Wiec naprawde bede wdzieczny za pomoc w tej sprawie.

Co do samych "EL wire" to sprawdzilem jak to swieci w nocy i przerobilem to tak, ze bardzo delikatnie swieci wiec efekt powinien byc naprawde niezly. Wiadomo jest to sprawa gustu.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za ewentualna pomoc

Ps. Chodzilo mi dokladnie o ponizszy film, jezeli ktos mogl by pomoc mi przetlumaczyc kabelkologie to bede wdzieczny

Opublikowano
Wejdź na newtis wpisz numer VIN i będziesz miał cała instalacje rozpisaną
Opublikowano
Jeszcze jakich dokładnie elementów używasz do tego i jak chcesz to ukryć? Używasz światłowodów?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak chcesz schemat podnosnikow i wylacznikow w dzwiach to dawaj nr tel. na PW to puszcze Ci foto ale potrzebuje dokladne dane auta do ktorego chcesz schemat.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Uwielbiam jak ktoś coś chce i napisze mam "e90" pomóżcie. 7 ostatnich znaków VIN i wszystko wiadomo. Jak kubaj napisał. Na rej stonce są wszystkie schematy. Po wpisaniu VIN dotyczą tylko rocznika twojego auta. Jako że nie wiem jaki to rocznik to wybrałem do 02/2007 sedan 320d.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320d-lim/wiring-functional-info/body/locking-security-functions/power-window-regulator/inputs/kIPCjBg

Oświetlenie idzie kablem szarym z czerwonym paseczkiem, masa jest wszędzie lub brązowy kabelek. Na schemacie jest wszystko zaznaczone, kolor, grubość kabla, w jakiej wtyczce który pin zajmuje oraz wszystko jest polinkowane. Jak masz inny rocznik to wybierz który

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320d-lim/wiring-functional-info/body/locking-security-functions/power-window-regulator/inputs/

Wszystko jest za free. Podstawowa znajomość angielskiego oraz umiejętność czytania schematów potrzebna.