Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Jestem nowy i przychodzę do Was po poradę, otóż mam problem z silnikiem bmw E46 318i 1.9 benzyna + LPG brc

Nie chce mi działać wentylator od chłodnicy, jedynie na krótko podlaczajac masę z akumulatora pod wiatrak omijając moduł dodam że podłączyłem dwa inne wiatraki też nie działają. Czego efektem jest przegrzewanie silnika.

Jest masa i zasilalanie na wtyczkach, gdzie szukać awarii?

Dodam że auto jeździło było sprawne kiedyś się zagrało i tak stało u mechanika który wymienił termostat pompę wody chłodnice korek itd poddał się powiedział że nie ma obiegu dlatego się grzeje i zapewne to uszczelka pod głowica lub głowica jest peknieta ale postanowiłem wyprowadzić auto z garażu po x czasie wymieniłem płyn, odpowietrzylem i jeździ, wskazówka trzyma pion od temperatury na postojach musi wiać ciepłe z nawiewu aby nie zagotowal się, przewody nie pecznieja a robią się twarde ale raczej w normach, temperatura silnika w menu pokazuje 110-115stopni przy dłuższej jeździe, ale wentylatora ni UJA nie może załączyć aby schlodizlo, dodam obieg jest przez chłodnice cała u góry i dołu, dwa węże ciepłe gorące, przy podłączeniu wiatraka na krótko wyłączanie nawiewu silnik pracuje w granicach 1p6-110 stopni, nie kopci nie traci mocy.

Za co się zabrać dodam że bezpieczniki w schowku wyglądają ok, a wiatrak nie załącza się nawet jak kliknie na guzik od klimy która nie działa i tak po naprawach mechanika pomimo nabicia i napędu paskiem klinowy.

Helppp

Opublikowano
Padl modul sterowania wentylatora. Znajduje sie na wiatraku. Do sprawdzenia tez czujnik temperatury. Najlepiej kupic nowy wentylator ok 600zl. Uzywka 300zl ale albo sa popsute. Albo podzialaja chwile. Sam modul ok 100zl urzywka.