Skocz do zawartości

Czujnik polozenia sprzegla (kontrolka uszkodzenia skrzyni)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Bmw x3 e83 2.5 benzyna lpg, 2004 rok, AUTOMAT.

Pojawiła mi się na desce kontrolka z uszkodzenia skrzyni biegów z tego co wyczytałem w Google (koło zębate a w środku wykrzyknik). Po podpięciu do komputera błędów ze skrzyni nie ma, natomiast jest z czujnika położenia sprzegla. Był też drugi błąd ale po jego skasowaniu nic się nie zmieniło. Po skasowaniu tego z czujnika kontrolka od razu zniknęła więc zapewne jest to wina tego. O co chodzi? Co poradzicie? W linkach wysyłam zdjęcia błędów.

https://zapodaj.net/bcc54a7417dea.jpg.html

https://zapodaj.net/44e12d3ea747c.jpg.html

Dodam że z autem nie dzieje się nic niepokojącego. Skrzynia pracuje wydaje mi się normalnie. Nie ma trybu awaryjnego. Przyspiesza również. Po każdym odpaleniu samochodu gaśnie i zapala się po różnych dystansach. Raz za 10 km, raz po 30km, a kolejny po 2km. Istotny może być też fakt że wymieniane były wszędzie oleje. W skrzyni, mostach i silniku, oraz wymieniona uszczelka pod Kolektorem. Po odebraniu samochodu od mechanika na drugi dzień pojawiła się kontrolka. Wcześniej jej nie było. A po podjechaniu do niego pokazało błędy takie jak przesłałem. Pozdrawiam i liczę na Pomoc.

Opublikowano
U mnie taki błąd pojawiał się jak miałem słaby aku i był problem z rozrusznikiem. (najprawdopodobniej problem z napięciem) Po wymianie aku i wizycie u mechanika błąd zniknął.
Opublikowano
Ale tez zapala Ci się kontrolka z uszkodzenia skrzyni?? Aku wydaje się wporzadku, pali na dotyk czy na zimnym czy na ciepłym.
Opublikowano

U mnie po prostu to powodowało problemy. Pojawiała się kontrolka skrzyni i wchodziła w tryb awaryjny. Po przejechaniu paru kilometrów gasiłem silnik i odpalałem i kontrolka gasła. Jak podłączyłem pod kompa miałem własnie błąd położenia sprzęgła. Po wymianie aku i pojechaniu do mechanika, który usunął błąd i coś tam jeszcze pogrzebał w kompie błąd nie występuje.

Może po wymianie oleju powinna zostać zrobiona adaptacja (aczkolwiek nie wiem czy to się robi). Jeżeli po 2 dniach po wizycie u mechanika masz takie cuda to jedź do niego aby naprawił błąd :]

Opublikowano
Byłem. Zbyt wiele mi nie pomógł niestety... Chciał wymieniać jakieś czujniki o zebatki przy skrzyni biegów.
Opublikowano
....Aku wydaje się wporzadku, pali na dotyk czy na zimnym czy na ciepłym.

skoro tak ci się wydaje to pewnie jest jak nowy :D

weź multimetr i po prostu go sprawdź

w x3 słaby kwas lub słabe ładowanie sprawia że różne cuda wychodzą ,a komputery sieją róznymi błędami.

Byłem. Zbyt wiele mi nie pomógł niestety... Chciał wymieniać jakieś czujniki o zebatki przy skrzyni biegów.

najwyższa pora pożegnać się z panem mechaniorem

buzi , kwatki i pa pa. :D

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8