Skocz do zawartości

E39 1999r. - pomoc z kodowaniem licznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

otóż w mojej beemce na liczniku prawie wszystkie piksele już padły więc postanowiłem kupić drugi używany licznik. Ponoć pochodził z TDSa więc akurat :) Zamontowałem elegancko robię test zegarów piksele ładne, wszystkie wskazówki się ruszają. Po odpaleniu jednak obrotomierz nadal pokazywał 0 :( Co teraz zrobić? Mam do dyspozycji inpa, ncs expert, pa soft 1.4

Beema 2.5 TDS rocznik 1999, drugi licznik z roku 1998. Licznik tego typu:

http://programowanie-licznikow.pl/wp-content/uploads/2017/04/brak-pixeli-bmw-e38-e39-x5-naprawa-licznika.jpg

#EDIT 00:04 - 19.07.2018

Udało mi się zakodować w pa soft obrotomierz i ekonomizer, przy okazji zmieniłem język licznika na angielski, a nawigacji na polski.

należy wejść w pa soft>IKE>recoding>i zaznacz wszystkie opcje w prawym słupku dotyczące CAN

Mimo to, to nie koniec problemów. Licznik nie chce przyjąć VINu i przebiegu (przy vinie każe kliknąć najpierw "reset to default settings" gdzie tej opcji nie można kliknąć, a przy przebiegu wymaga 2khz czegośtam), jest problem z komunikacją licznik-nawigacja bo od tego momentu nawigacja zapomina ciągle godziny i/lub daty po zgaszeniu auta (licznik je pamięta) i nie pokazuje wskazań spalania itp. w boardcomputer. a w dodatku prawdopodobnie nie aktywuje się nivo a opcję z tempomatem mam "wyszarzoną" i nie mogę jej zaznaczyć. Jutro spróbuję NCSem, znalazłem poradnik, który może być pomocny https://www.youtube.com/watch?v=1Cnt-4kKR4c. Jak ktoś ma jakieś sugestie jak coś mogę zrobić to proszę pisać :)

///TDS Power
Opublikowano

najłatwiej to zrobić PASoftem, probowałes tam zmienić VIN itd ? skopiuj wklep dane z twojego licznika lub z LCMa. Wpisz dokładnie to samo i powinno hulać

NCS oczywiscie też sie da ale więcej zabawy