Skocz do zawartości

e91 320d wysoka temperatura cieczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, czy 95-96 stopni cieczy chlodzacej na autostradzie przy 120 km/h 14 stopni na zewnatrz to jeszcze norma czy juz objawy przegrzewania? Nie wypalal sie wtedy dpf.

Wyzsza temperature zaczalem obserwowac po wymianie termostatu i pompy wody. Plyn w ukladzie jest i machanik sie zarzeka ze odpowietrzony, a ja teraz zastanawiam sie czy to ruszac i kazac my poprawiac. Przed wymiana bylo ok 85 stopni przy nieobciazanym aucie. Jedynie po gorach (lato, Czarnogora) lapal 96 i wentylator zbijal.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Za dużo. Te silniki pod dużym obciążeniem typu 160 km/h, 30 st.+ A/C trzymają maks. 92.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor

niestety chyba termostat bo przy 94 stopniach w ukrytym menu lewy waz do chlodnicy jest chlodny a prawego nie przytrzymam w dloni dluzej jak 5 sek.

jadac po rownym nie przekraczam 95 st. a mam wrocic 700km do domu... kombinowac cos na miejscu czy jechac spojnie do celu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak jedziesz w trasę to możesz w ogóle wyjąć wkład termostatu.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
warunkow do rozbierania nie mam zadnych, jedynie pozostaje zawiesc do warsztatu, tylko pytanie czy jest sens... pewnie sie trafil nie trzymajacy normy termostat, wyzej jak 96 nie idzie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie idzie bo załącza Ci się wentylator na maksa przy tej temperaturze i pomaga... Jak będzie w środku lata na trasie nie wiadomo, trafi się dwie godziny stau na autostradzie w 30 stopniach i będzie słabo.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
ok dzieki za porady, dam znac jak juz rozwiaze problem