Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

E90 z 2006 roku, automat. iDrive, nawigacja biznes.

Padl mi komputer od nawigacji i zazyna baterie nawet na kompletnie wylaczonym aucie.

Probowalem wyjac ten komputer ale mam klopot. Zdjalem panel nawiewu (wiec nie mam przycisku start/stop), zdjalem pod spodem ten mniejszy panel klimatyzacji.

Zdjalem ostatnia ramke pod. I mam problem - nie moge wyjac komputera bo zawadza galka zmiany biegow od spodu, a od gory ta 'wieksza' ramka ktora jest przykrecona. Sa na niej od frontu cztery wkrety torx (dwa pod panelem klimy, dwa pod ramka CD/DVD). Odkrecilem je co prawda ale ramka nie chce drgnac.

Aku jest detka a oprocz tego odlaczony mam przycisk startu...

Prostownika nie mam bo pozyczylem znajomym z pol roku temu a teraz sa na urlopie :D

W sumie z ciekawosci chce wiedziec jak sie wyciaga ten cholerny komputer albo czy jest w skrzynce bezpiecznik ktory odetnie mi wlasnie tylko ten komputer??

Jesli uda mi sie go dzis odlaczyc, to odpale na kablu, rozjezdze i podladuje - jutro rano jade z kompem do naprawy... Jesli nie uda - jutro rano bede jakos walczyl zeby go odpalic na droge :-/

Jakby co to jestem z Wroclawia, Biskupin :-)

Z gory dzieki za podpowiedzi.

Pzdr.

dren

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesteś pewien że to nawigacja nie działa? Jak akumulator padł to nawigacja jest odłączana, podobnie inne systemy typu właśnie start/stop. Pytanie kolejne, skoro nawet nie masz prostownika to co zamierzasz zrobić dalej?
3A0jS9b.png
Opublikowano

Kolego aaben,

Nie pierwszy Twoj post widze w podobnym guscie.

Pytam o podpowiedzi a w zamian dowiaduje sie ze diagnoza jaka mam od mechanika i powod rozladowania akumulatora stwierdzilem 'organoleptycznie' jest oczywiscie bledny. I powalajace pytanie co zamierzam zrobic dalej...

No wiec powtorze co juz w sumie napisalem w moim pierwszym poscie i wiersz powyzej:

1. tak, padla nawigacja. potwierdzil mi to warsztat, pomijajac warsztat wszelkie objawy pasuja

2. nie, nie padl mi akumulator i dlatego chce naprawiac/wyciagac/odlaczac nawigacje - chce to zrobic poniewaz przez ta awarie rozladowalo mi akumulator

3. jak wyzej - komputer od nawigacji siadl. pomimo tego ciagle pracuje jakis wentylator komputera czy inny jego 'szumiacy' komponent - non-stop. dlatego chce go odlaczyc

4. planuje odpalic auto z kabli - bez roznicy czy uda mi sie komputer odlaczyc czy nie

Czy powyzsze w pelni rozwiewa Twoje watpliwosci i udziela odpowiedzi na pomocne mi pytania?

Dziekuje...

Pzdr.

dren