Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w moim E36 M52B20 coś piszczy i ćwierka. Dźwięk występuje na niskich obrotach, na biegu i na luzie. Wydaje mi się, że to okolice paska i jest to jakaś rolka. Może ktoś miał taki dźwięk i problem? Najlepiej jakaś wróżka by się przydała :D Dołączam link do filmu z dźwiękiem. Wymieniłem jedną rolkę napinacza ( ta niebieska ) i wiskozę niedawno. Dźwięk ten sam, więc to nie to. Na nagraniu nie wydaje się być głośny, ale w rzeczywistości go słychać bardzo wyraźnie, raz mocniej raz trochę słabiej. Wszystkie sugestie mile widziane. Link:

https://www.youtube.com/watch?v=qjEf-sTNzZ4

Kruz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij pasek i obadaj alternator lub kompresor klimatyzacji. Jednak stawiał bym na alternator. Warto dać też nowy pasek.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Dzięki za sugestię. Z tych dwóch również obstawiam alternator, dźwięk jest ewidentnie po jego stronie silnika. Mówiąc, że to alternator piszczy, masz na myśli samą rolkę czy to może być coś w środku? Pasek był wymieniany w zeszłym roku.

Kruz

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ten dźwięk to był mechaniczny napinacz paska. Nie rolka, a sam napinacz. Mam pewność bo wymieniłem go na nowy i dźwięk zniknął. Tak dla potomnych :)

Pozdrawiam

Kruz