Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent to E84 polift (2013), zmieniam zwykłe lampy na xenon z ringami led. Zrobiłe wg. opisu z e90 tzn. dodałem masę do pinu 2 ( dla xenona) oraz dołożyłem pin 5 (sygnałowy) i dopiąłem go do PIN41 FRM . Po zakodowaniu pod xenon, jest mały (duży :wink: ) problem. A wiec włączając światła wszystko działa tzn. świecą ringi i xenon. Działają drogowe, kierunki. Postój też działa. Jednakże po przełączeniu w tryb A (automat) wszystkie światła z przodu gasną. Nie działają światła do jazdy dziennej. Zapala się kontrolka świateł postojowych ( w liczniku) i sygnalizuje błąd. Dziwne, że tylko po przełączeniu w tryb A (automat- światła dzienne) są takie "cyrki". Czujnik zmierzchu działa poprawnie. Nigdzie nie mogę znaleźć schematu podłączenia lamp przednich do e84 z lampy LED polift :? . Czyżby lampy xenon led maiły inny rozkład pinów do jazdy dziennej ??? Może ktoś z kolegów wie o ci chodzi ??? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. A i po przełączeniu w tryb A i po powrocie przełącznika w pozycję światła mijania ringi już nie świecą (tylko xenon).

ps.

Przeprasza, że w dziale e90 , ale w X mało kto "odwiedza"

Opublikowano
Co masz na myśli ringi LED? bo jeżeli samą żarówkę LED to to jest po prostu żarówka led a nie jakaś nowa wersja lamp. Kodowałeś moduł FRM? masz wgl moduł FRM kompatybilny z XE+LED minimum?
Opublikowano
OK. Mam FRM - max , chodziło mi o te ledy cą dają światło na ringi ( zasilane przez "jeże"). Nie wiem czemu tak się uparłem, że wystarczy dać masę i pin 5 do sterowania xenonem ( przysłoną). Miałem przed sobą te schematy "postoju e84" i nie spojrzałem na ustawienie pinów 1 i 6 w lampie :evil: . Z uporem maniaka nastawiłem się na schemat e90. Zacząłem sprawdzać piny 1 i 6 w lampie z pinami w FRM i ...... nic się nie zgadzało???? Nawet do tego stopnia, że musiałem wykorzystać przewód od sterowania lampami ( korekta góra-dół) ponieważ końcówka pinu w FRM była inna (szersza). Ale najważniejsze, że temat opanowany :D . Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie :cool2: