Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poniżej mini poradnik dotyczący wymiany żarników D1S w E90/91 bez konieczności odkręcania kół i zdejmowania nadkoli. Może dla kogoś okaże się przydatny. Postaram się to jeszcze dopracować :8)

Czas operacji +- 30 min. Użyte narzędzia – klucz grzechotka 10, cienki śrubokręt, moneta 5zł

Opisuje tylko i wyłącznie jeden ze sposobów – myślę, że najprostszy :8)

Zamontowałem żarniki Bosma D1S 4300K. Wcześnien były Osram Xenarc. Powód wymiany oczywisty :lol:

Od strony pasażera:

1. Skręcamy koła maksymalnie w lewo.

2. Demontujemy klapkę w nadkolu – ja użyłem idealnej do tego monety 5zł

3. Cienkim śrubokrętem podważamy delikatnie zapadki od tylnej osłony obudowy reflektora (do jednej można dostać się przez nadkole do drugiej prościej będzie od strony silnika. Demontujemy osłone odchylając ją do tyłu i „wsuwamy ją w strone silnika” :wink: tak żeby odsłonić dostęp do żarnika.

4. Odłączamy zasilanie od żarnika

5. Od góry naciskami mocno zabezpieczenie (dwa druciki) i przesuwamy w prawo.

6. Wyciągamy delikatnie żarnik i w jego miejsce wkładamy nowy – radzę to zrobić delikatnie żeby niczego nie uszkodzić

DSCF5493.jpg

DSCF5494.jpg

DSCF5495.jpg

DSCF5496.jpg

DSCF5497.jpg

DSCF5501.jpg

DSCF5508.jpg

Od strony kierowcy:

1. Odkręcamy obudowę filtra powietrza (2 śruby – klucz 10-ka) oraz metalową opaskę na łączeniu gumowego węża z obudową i delikatnie obracamy o 180 ͦ i kładziemy na silniku.

2. J/W demontujemy tylną część reflektora – u mnie wyszła bez problemu dzięki usuniętej wcześniej obudowie z filtrem.

3. Ściągamy zabezpieczenie wymieniamy żarnik.

4. Montujemy w odwrotnej kolejności.

DSCF5509.jpg

DSCF5510.jpg

DSCF5512.jpg

DSCF5515.jpg