Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

wyjeżdżając z parkingu niefortunnie zahaczyłem murek i skończyło się uszkodzeniem boku, konkretnie 3 elementów :/ Na szczęście rana dość ‘powierzchowna’. Pojechałem do ASO, oglądnęli, powiedzieli, że 3 elementy do malowania, wycena ~5k pln. Przygotowali kosztorys, ubezpieczyciel klepnął. Wszystko cacy. Ustaliłem, że w poniedziałek zostawię im auto, tak też zrobiłem. Dostałem auto zastępcze na okres naprawy. Wszystko super. W piątek powinienem otrzymać auto naprawione, zatem dzisiaj (w czwartek) dzwonię zapytać się czy wszystko 'ok', a tymczasem dostaję info, że we wtorek zmienili kwalifikacje szkody na wymianę drzwi - stwierdzili, że drzwi wymagałyby za dużo szpachli etc. Dla mnie super, tym bardziej, że już w środę ubezpieczyciel klapnął wymianę. Problem w tym, że ubezpieczyciel nie chce mi przedłużyć pokrycia kosztów za wynajęte auto ponieważ technologiczny czas naprawy się nie zmienił, a ASO chce za każdy dzień dodatkowy pieniądz. Rozumiem, że pewne rzeczy mogą wyjść w toku naprawy ale tutaj wszystko było widoczne gołym okiem. Idę do ASO, które handluje daną marką, dostaje kwalifikacje szkody, kosztorys naprawy, a nagle w trakcie naprawy stwierdzają, że jednak trzeba to naprawić inaczej. Wydaje mi się, że to trochę 'problem' ASO. Jako specjaliści powinni przyjąć kosztorys gdzie wskażą konieczność wymiany drzwi (tym bardziej, że ubezpieczyciel tego nie podważa) i nie byłoby problemu.

Jaka jest Wasz opinia na ten temat? Domagalibyście się od ASO bezpłatnego przedłużenia auta zastępczego przez okres faktycznej naprawy?

Opublikowano
Miałem identyczną sytuację. Nie zrobisz z tym nic. Chodzi o to, że ASO nie ma nic tu do gadania co do auta zastępczego. Czas na jaki je dostajesz zależy wyłącznie od ubezpieczyciela i od ich określenia technologicznego czasu naprawy. Jak ubezpieczyciel określi ci czas naprawy na 4 dni, a ASO będzie robić to 10, to jest to tylko i wyłącznie twój problem. U mnie naprawa przedłużała się, bo ściągali jakąś linkę czy tam zamek maski. Oczywiście auto zastępcze skończyło mi się przed ukończeniem naprawy. Domagać przedłużenia auta zastępczego możesz się jedynie od ubezpieczyciela. ASO tu ci nie wiele pomoże.
DSC_3573c_mini.png