Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napinacz rozrzadu ktory powinien byc wymieniay co 60 000 a nikt tego nie robi :D przerabialem w e39

Nowy ori kosztuje grosze a wymiana prosta

Opublikowano

Jezeli mowimy o jednosekundowych zagrzechotaniu ktore pojawia sie od czasu do czasu to napinacz nie zawsze a nawet czesto nie pomaga. U mnie byly napinacze wymieniaone przy zmianie slizgow i nadal od czasu do czasu to mam , podobnie duzo ludzi na forum US ma to nadal po wymianie rozrzadu. Podobno kolejnym winowajca sa te zaworki ktore daja olej na vanosy w czasie rozruchu. Jezeli mowimy o grzechotaniu ktore trwa nie 1 sek tylko powiedzmy 4 czy 5 sek to tutaj moze rzeczywiscie pomoc wymiana napinacza.

Watpie zeby takie 1 sek grzechotanie mialo duzy wplyw na slizgi bo mialem ten objaw przez 3 lata zanim u siebie wymienilem a slizgi w dniu wymiany byly w ,,idealnym'' stanie. Wczesniej inna osoba z mojej rodziny miala samochod i mozeliwe ze juz wtedy ten dzwiek sie pojawial czasami.

Opublikowano
Ja do niedawna miałem takie coś - jak silnik mi ostygł (dajmy na to 2 dni w garażu) to następnie uruchomienie dawało mniej więcej taki dźwięk. Wymieniłem uszczelki pokrywy zaworów, uszczelki korpusu odmy, odmę (ta membrana w korpusie za kolektorem), uszczelki kolektora ssącego i od dwóch dni nie mam takiego efektu. Ale jak się pojawi to dam znać w tym temacie.
Opublikowano
odme(ta na tylach silnika) , rurki od niej , i uszczelki zaworow tez wymienilem i nic nie daje , to raczej nie ma nic wspolnego z tym grzechotaniem ;)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niestety potwierdzam to co kolega wyżej pisze.

Teraz byłem na wymianie oleju i za jakieś 10 000 km robię kompletny rozrząd z vanosami. Czytałem na forach zagranicznych, że te grzechotanie podczas rozruchu może być powiązane z elektrozaworami vanosa, które też przy okazji wymienię.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie jestem po wymianie rozrządu , ślizgów , napinaczy itd razem z regeneracją vanosów .

Silnik BARDZO się wyciszył , i nie mówię tylko o vanosach .

Bardziej prostolinijnie przyspiesza nie jest tak agresywny . Skrzynia nie redekuje tak szybko biegów.

Grzechotanie podczas rozruchu takrze nie występuje :)

Jestem mega zadowolony

Opublikowano

Też mam ten efekt przez około 1 sek przy odpaleniu zimnego silnika po np. 2 dniach lub jednej zimnej nocy.

W moim przypadku wymiana rozrządu i regeneracja vanosów nie wyciszyła tego grzechotania. Chyba że ma na to wpływ czujnik położenia wałka który u mnie szwankuje.

Opublikowano

Re: BMW e53 4.4i Pompa oleju

Postprzez maciej123 » 01 Maj 2016 09:59

08 non-return valve 2 09/1998 11121706921 $20.14

09 GASKET-FLANGE 2 09/1998 11141435023 $12.74

10 Hex bolt with washer M6X20 2 09/1998 11131439736 $0.84

Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.