Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mój problem polega na tym, że gdy chcę sprawdzić poziom oleju w silniku, kiedy wyjmuję bagnet to jest on dość rzadki i skapują z niego zawsze 3 - 4 krople.

Wydaję mi się, że nie powinno się tak dziać. Olej był wymieniony ok. 2 tysięcy kilometrów temu na Liqui Moly Optimal 10W40.

Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nieprawidłowy olej, powinien być 5w40.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nieprawidłowy olej, powinien być 5w40.

Zeby nie polemizować, to moje zdanie: 5w30 z parametrem LL-01.No chyba,że kolega zamierz ostro i wysoko kręcić obroty silnika-wtedy 5W40

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano

Mialem ten silnik i 5w40 z normą bmw LL98 to minimum

Ten co piszesz Ty tez moze być ale w bardziej wyekspoatowanym silniku moglby zaszkodzic

Pozatym ten silnik lubi obracac panewki j odpowiednia oliwa to podstawa

Opublikowano
Wiem, że lepszy byłby pełny syntetyk, ale od kiedy kupiłem samochód to poprzedni właściciel lał właśnie półsyntetyk i bałem się przejść na syntetyk. Ten co teraz mam wlany również spełnia normę BMW Longlife 98
Opublikowano
Ja jeździłem 2 lata na 10W-40 zanim zrobiłem uszczelniacze... teraz mam 5W-40 i jak dla mnie jest to najbardziej optymalny wybór, tylko ja mam silnik N46. A może brał mu olej to lał półsyntetyk? Jak masz nieszczelności to co byś nie zalał to będzie się lało... tak było u mnie :D
"Wszystko dobre jak się nie psuje" :)
Opublikowano
Nie wiem czy były jakieś wycieki. Teraz patrząc na bagnet widać, że oleju nic nie ubywa. Mam nadzieję , że silnikowi od tego oleju nic się nie stanie. :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Biorąc pod uwagę obracające się panewki w tym silniki to faktycznie warto mieć nadzieję :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.