Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

dzisiaj pojeździłem sobie troszkę dynamicznie 123d (204km) no i moją audi a4 (145km) zrobiony chiptuning no i troszkę mnie zdziwiło, bo moje audi lepiej się zbiera od bmw chodź ma o 59km mniej czuć dynamikę przyśpieszenie. Teraz pytanie mam program carista i btool jest możliwość zrobić logów w bmw i wstawić je tutaj żeby ktoś mógł je przejrzeć i powiedzieć czy wszystko jest w porządku ? jeśli tak proszę o jakiś kontakt jak je wykonać i co zrobić

ps: przebieg w bmw 159kkm - 3 tyś km temu zrobiony rozrząd na oryginalnych częściach

Opublikowano

Jaka skrzynia w tym 123d ?

Manual ma bardzo krótkie biegi , sprawdz doładowanie może jakieś podciśnienie nie działa ,

Na 5 tym biegu jedz od 1500 obrotów , tak przy 2000tyś powinien mieć 2bar doładowania , przy 3000tyś lekko spada bo włącza się duża turbina i dmucha tak do 2,5 bara

oczywiście mówimy o serii :D

Wartości doładowania podaję bez atmosferyka :D

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

Opublikowano
takie doładowanie ma seria??? ...aż nie chce mi się wierzyć... to ile pompuję po sofcie?
Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...
Opublikowano
takie doładowanie ma seria??? ...aż nie chce mi się wierzyć... to ile pompuję po sofcie?

Tu nie ma dużej różnicy mała max 2,5 duża max 2,9 ale to wartości maksymalne , tak spokojnie to 2,3 i 2,7 nie są to więc duże różnice do ori :D

W tym aucie jak w każdym N47 przy chęci osiągnięcia większych mocy będzie brakowało paliwa :oops:

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

Opublikowano
to jakieś kosmiczne wartości , no chyba ze trzeba odjąć ciśnienie atmosferyczne... mi chodzi ile ma zadane w sterowniku przy 2tyś obr i przy 4tyś obr. :D
Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...
Opublikowano
to jakieś kosmiczne wartości , no chyba ze trzeba odjąć ciśnienie atmosferyczne... mi chodzi ile ma zadane w sterowniku przy 2tyś obr i przy 4tyś obr. :D

Mała turbina a ma zadane w sofcie 3.1 bara , duża 3,1 - 3,2 bara ( z atmosferycznym )

od 1900-2000 obr/min turbiny ładują 3bary, 2200-2400 już ok 3.1 bara i ciśnienie jest utrzymywane aż do 3000 obr/min. Następnie trochę spada jak rusza duża i od 3500-3700 obr/min ładuje znów już 3.1-3.2 bara ( z atmosferycznym )

Takie wartości dla ori gratów

Ja mam trochę inny setup i u mnie wygląda to tak 1900obr ładuje 3bary do 3000obr dochodzi do 3,5bara potem spada do 3barów i rośnie tak przy 4600obr jest 3,8bara

te wartości z atmosferycznym :D

Ja mam hybrydy turbin , pompę dwutłokową ,mapsensor M5,0D , wtryski z M5.0D i regulację ręczną WG , remap będzie w przyszłym tygodniu to zobaczymy co wyjdzie :cool2:

Opublikowano

cześć, chwile mnie nie było tak mniej więcej sprawdziłem max ładowania mam (sprawdzane w btool)

doładowanie 2916,91, kPa

powietrze 1365,35 mg/stroke

to na 4 biegu, bo nie miałem gdzie się bardziej rozpędzić

Opublikowano
cześć, chwile mnie nie było tak mniej więcej sprawdziłem max ładowania mam (sprawdzane w btool)

doładowanie 2916,91, kPa

powietrze 1365,35 mg/stroke

to na 4 biegu, bo nie miałem gdzie się bardziej rozpędzić

Przy jakich obrotach jakie doładowanie ?

Opublikowano

Chyba trzeba przesunąć przecinek w tych 2916,91kPa bo wychodzą głupoty to tak raczej 2,916 bara w/g mnie to 0,2 za mało

Jak wygląda doładowanie przy 2000 obr i do 3000 , jaki jest spadek doładowania po przekroczeniu 3000 obr ?

To wszystko jest dość ważne , trzeba zmierzyć podciśnienia podczas jazdy i będzie wiadomo czy wszystko przełącza się tak jak trzeba , może w/g za wcześnie się otwiera i dlatego brakuje trochę doładowania w okolicy 4000 obr

Tam są trzy gruszki podciśnieniowe i wszystkie muszą działać przy konkretnych podciśnieniach przy danych obrotach :D

Taka duża gruszka jest od klapy przełączającej turbiny na gorącej stronie , okolice 3000 obr ma się całkowicie otworzyć , powiązana z nią jest mała gruszka przy wylocie z turbin zimna strona przed intercoolerem która otwiera klapę wylotu powietrza z dużej turbiny do IC , powinna otworzyć się całkowicie w tym samym czasie

I jeszcze jedna gruszka która steruje zaworem westgate żeby nie dochodziło do przeładowania

Sprawdz wszystkie przewody podciśnienia bo nawet przy małej nieszczelności będą niedomagania :mad2:

Opublikowano
https://youtu.be/2uOQcLmg3sA

filmik wrzucam start od 1 biegu doszedłem do 4 i chwile 5. Sprawdzane innym programem tutaj cisnienie wychodzi inne, dużo słabsze.

Its77 jak możesz przejrzyj

Tu masz rację ciśnienie przy jezdzie ze zmianą biegów będzie niższe bo nie będzie stałego narastania obrotów a co za tym idzie wzrostu doładowania

Przy każdej zmianie biegów obroty spadają i zadane ciśnienie w kompie też jest inne :oops:

Mierzymy na 4 biegu tak od 1500obr do końca czyli 4000 lub 4500 obr nie zieniamy biegów lub na 5 tym biegu w podobnym zakresie obrotów

Wiem że jest potrzebny kawałek prostej i w miarę pustej drogi bo ja na końcu pomiaru przekraczam 200km/h ( ale na 4ce będzie mniej )

Taki pomiar jest miarodajny , ja mam zamontowany zegar doładowania bost do 3barów pokazuje dokładnie to co ładują turbiny (bez atmosfery)