Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam problem z dziwnym brzęczeniem podczas zwiększania obrotów, poza tym żadnych innych objawów. Może ktoś słyszał coś takiego albo się domyśla gdzie szukać przyczyny.

Auto przyspiesza normalnie, jest dwumas do wymiany ale tu dźwięki zarówno na biegu jak i na luzie bez zmian. Bardziej przypomina brzęczenie niż stuki panewki czy rozrządu.

Opublikowano
A może skoro nikt nie miał takich hałasów, ktoś w Warszawie mógłby rzucić okiem, może to być jakaś pompa albo rozrząd wiec być może trzeba będzie zrzucić dekiel i ocenić co tam się dzieje ... możecie polecić kogoś ogarniętego kto robi w rozsądnych pieniądzach.
Opublikowano

Czy zdemontowałeś przynajmniej pasek osprzętu(wielorowkowy)?

To by pozwoliło wyeliminować dużą część możliwych przyczyn.

Jeśli nie demontowałeś paska ,to zacznij od tego.

Opublikowano
Tak pasek zdemontowany i bez różnicy, osłuchałem stetoskopem i wygląda na to że dźwięk dochodzi z okolicy sprzęgła. Tylko czy to możliwe że dwumas tak terkocze bez względu na to czy wciśnięte sprzęgło czy nie ? Dwumas i tak na dniach będę wymieniał ale wolał bym się przygotować gdyby to nie było to … jakieś pomysły ?
Opublikowano
dwumas tak terkocze bez względu na to czy wciśnięte sprzęgło czy nie ?… jakieś pomysły ?

jest dwumas do wymiany ale tu dźwięki zarówno na biegu jak i na luzie bez zmian.

Musisz się okreslić,kiedy dokładnie terkocze,

Bo jesli na biegu i na luzie to może być skrzynia biegów (łozysko na wałku sprzęgłowym )

A jesli nie ma róznicy czy wcisniete sprzęgło to nie skrzynia ,oraz nie łozysko oporowe.

Dwumas może dawać taki dzwięk,ale ale to juz w ostatniej fazie życia.

Opublikowano

Terkocze cały czas, bez względu na to czy wciśnięte sprzęgło czy nie, jak się rozgrzeje terkocze mocniej. Terkot wzrasta wraz z obrotami i jest jednostajny jak na filmikach. :mad2:

Czeka mnie wyjazd na wakacje z dzieciakami autem więc muszę to szybko ogarnąć.

Opublikowano
Zastanawiam się czy to nie panewka, ale ten dźwięk jest inny niż klepanie panewki i było by słychać bardziej w misce niż w okolicach skrzyni/dwumasy.
Opublikowano
Mi to tam bardziej przypomina problem z jakimś elementem wydechu, jakby tłumik środkowy się rozleciał w środku. Wjedź na kanał ja miałem to samo to pękło mocowanie tłumika jedno. Dźwięk się przenosi, albo to znajdziesz albo możesz sobie słuchać skąd to jest bez sensu. Na moje to nie silnik.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniłem dwumas i sprzęgło, dwumas był w stanie agonalnym. Niestety po wymianie nadal słychać to brzęczenie. Na pewno to nie osprzęt zewnętrzny bo po zdjęciu pasków to samo.. już mi ręce opadają :mad2: chyba jeszcze łańcuch do sprawdzenia. Dużo jest roboty żeby się do niego dobrać ?
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
witam pisze bo nie chce zakładać nowego tematu odnośnie brzęczenia. u mnie brzęczy tylko po zgaszeniu silnika przez jakies 4 minuty.. ale gdy nacisnę pedał hamulca ze 2 razy to ustaje od razu.. efekt taki ze tak jak bym dobijał jakieś ciśnienie tylko gdzie i jak :mad2: