Skocz do zawartości

Jaki kupić rozmiar opon zimowyc do felg 16 w moim E46 328i ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż mam dylemat jaki kupić rozmiar opon zimowych do mojego E46 328i. Myślałem o 205/55/16 ale czy nie będą za szerokie. W swoim starym E36 320i miałem 185/65/15 i trzymał się dobrze drogi?

Kto by mi coś doradził , może ma jakieś doświadzczenie ???

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Opublikowano
Słychaj - ja mam identyczny rozmiar zimówej jak i letnich 225/60/16 - kupiłem auto i już na takich było - generalnie w briefie nie ma nic na temat opon zimowych - jest tylko napisane jakie opony się zaleca - w moim przypadku to właśnie takie 225/60 lub 55/16 ze wskaźnikiem prędkości 95 W - co chyba jeśli dobrze pamiętam oznacza prędkość max. do 270 km/h. Nie wiem dokładnie jak jest w serii 3, ale silniki mamy chyba te same, to z takimi kapciami sobie spoko poradzi:)
http://www.skredyt.pl/projekty/bmw.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Megapol- nie wiem na jakich śmigasz oponach latem ale 205 zimą wydają się odpowiednie (sam na takich jeżdżę, tyle że na 17-kach).

Jeśli wspomniany przez Ciebie rozmiar jest zamiennikiem dla letniego rozmiaru to moim zdaniem śmiało zakładaj :cool2:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

witam

185 beda lepsze bo wazsze

im wazsza zimówka tym lepiej bo jest wiekszy nacisk

ja równiez mam 185

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jasne że 185 są lepsze ale na czysty śnieg gdzie lamelki będą się lepiej wgryzać. Natomiast w sytuacji gdzie nawierzchnia będzie mało zaśnieżona lub wręcz sucha to szersze opony zapewnią lepsze trzymanie.

Jest jeszcze jedna kwestia- jaka felga wchodzi na hamulce- u mnie np. w 330 nie wchodzą 16-ki (zacisk trze o felgę więc muszę jeździć na 17-kach). Jeśli wziąc za bazę rozmiar podany przez megapol`a 205/55/16 to zamiennikami o max 1 proc. odchyleniu są:

185/60/16 (jeśli dostanie taki rozmiar)

195/65/15- jesli 15-tki wchodzą to sugerowałbym ten rozmiar, jeśli nie to rozmiar wyjściowy

185/75/14 (jeśli wejdą na zaciski)

pozdrawiam

Paweł