Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czytałem już w innych watkach że przyczyna jest nieszczelna mata wygłuszająca drzwi i że należy ja podkleić na nowo. Zanim jednak zacznę rozbierać drzwi chciałbym się upewnić czy to na pewno właśnie ten przypadek. Generalnie woda zbiera się tylko w tym jednym miejscu co zaznaczyłem na zdjęciu, po konkretnych opadach deszczu albo myjce. Wszystkie ścianki elementy wykładziny są o dziwo suche. Sprawdziłem też czy nie ma zacieków gdzieś na schowku pasażera, ale tam też sucho wiec z góry nie leci ani przedniej szyby. Acha kanały odpływowe pod maska są oczywiście drożne i nie zapchane liśćmi itp.

Wu5z2P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To na 100 procent ktoś już kiedyś ściągał matę drzwi. U mnie w tym samym miejscu po stronie kierowcy się zbierała. Raz odklejona już nie trzyma dobrze. Próbowałem nagrzewać starą masę, podgrzewać drzwi. Masa robiła się miękka i niby dobrze się przyklejała, ale po tygodni ponownie ciekło. Trzeba masę wymienić na nową lub zontować maty wygłuszające. W e87 zamontowałem maty, a do e46 kupiłem na allegro sznur butylowy, który wygląda jak oryginalna masa.od września sucho i w jednym i drugim aucie. Dzięki macie wygłuszającej drzwi w E87 to teraz bajka a nie puszka konserwowa, ale koszt wyższy w zależności jakich mat użyjesz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kup od razu nowe paski butylowe bo bedziesz żałował że od razu tego nie wymieniłeś albo maty.
Opublikowano

Ok nie chciało mi się czekać do weekendu a że pogoda ok za oknem to po pracy zabrałem się znowu do roboty :D

Rzeczywiście mata na dole nie trzymała się wcale w tych dwóch zaznaczonych miejscach

JsGYPz

na boczku też było widać zaschnięte zacieki, akurat na zdjęciu już przetarłem ale było sporo brudu z zaschniętą woda.

sSuFTi

odkleiłem całą starą gumę klejącą maty i dałem nową. Teraz tylko czekać na deszcz i sprawdzać czy będzie sucho, ale raczej na pewno tak :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zaskoczenia nie było :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam !

Mam podobny problem tylko od strony kierowcy ! fajnie ze trafilem na ten temat... Wiem gdzie szukac !

Mam pytanie... Jak rozebrac te drzwi ? musze cos zakupic przed rozebraniem, cos co trzeba wymienic etc...

Dzieki za pomoc !

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z rozebraniem drzwi raczej nie ma problemu. Ja używam takich plastikowych podwarzaczy i nic nie połamałem. Co do podklejania to według mnie trzeba masę wymienić lub wymienić całe wygłuszenie na matę. Opcja pierwsza to

http://allegro.pl/butyl-sznur-walek-kit-butylowy-8mm-6m-uszczelniacz-i7089190612.html

6 metrów starczy na pare drzwi jak będziesz oszczędny. Starą masę najlepiej odklejać od drzwi jak jest chłodniej. Przy 20 stopniach na dworze strasznie się brudzi. Najlepiej ochłodzić i kawałkiem zerwanej masy , doklejać i zrywać pozostałą. Ta z blachy przyklei się wtedy do tego co masz w ręce. Z maty usunąłem bez problemu.

Jeśli chodzi o maty wygłuszające to cena zależy od tego jaką kupisz. Ja kupiłem taką i starczyło mi na wszystkie drzwi. Oklejałem w każdych drzwiach środek oraz tam gdzie była oryginalna mata

http://allegro.pl/lekka-mata-wygluszajaca-tlumiaca-ctk-premium-3m2-i6732669331.html

Oba sposoby są ok. Ludzie też podgrzewają starą masę i doklejają, ale u mnie to w obu samochodach się nie sprawdziło. Ciekło ponownie