Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam Bmw e91, 320d 163ps w automacie

- dałem auto do sprawdzenia na hamownie bo auto do 2300 obrotów praktycznie nie ciągnie

- okazało się że ma w sobie jakiegoś wirusa, co jak to pan stwierdził niepoprawni został wgrany bo został tylko zalany ogromnymi dawkami paliwa.

- po czym zaproponował wgranie swojego wirusa, po wgraniu auto dalej się zachowało jak wcześniej do 2300 nic ... po czym odczułem znacznie zmniejszenie zużycie paliwa

na jednym i drugim uzyskałem podobne właściwości w KM i NM

W aucie zostało wszystko wymienione, wyczyszczone, od kolektora ssącego, incerocela, odmy, filra powietrza, wyczyszczony EGR, przepustnicy ...

Miał ktoś podobny przypadek z takim brakami?

gdzie trzeba szukać przyczyny ? turbinę wymienić

Wcześniej miałem bmw e46 320d w manualu został wgrany wirus i nic takiego nie występowało auto jak najbardziej do niskich obrotów ciągało ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba się przejechać do warsztatu zajmującego się turbinami. W tym modelu turbiny dość często siadają, są też problemy ze sterowaniem.
3A0jS9b.png
Opublikowano
są też problemy ze sterowaniem.
Zgadza się u mnie padł własnie sterownik. Mechanior dał moje turbo do sprawdzenia i było ok natomiast umarł sterownik.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
są też problemy ze sterowaniem.
Zgadza się u mnie padł własnie sterownik. Mechanior dał moje turbo do sprawdzenia i było ok natomiast umarł sterownik.

Miałeś przy tym jakiś błąd z komputera?

Opublikowano

Miałeś przy tym jakiś błąd z komputera?

Jako błąd na desce mi sie nie świecił a jak to wyglądało po podpięciu to nie wiem bo raz że nie mam kabelków a dwa że się nie znam na takich rzeczach. Po mieście dało sie jeździć ale tak na trasie to była mordęga.
Opublikowano

Winą u mnie była turbina, w sensie że padła i nie ciągła

- sterownik okazał się być dobry

- po wyciągniecie turbiny pan od razu zwrócił uwagę na - luz wzdłużny (dpf był zatkany) i podobno się tak dzieje - poszedł też dpf do regeneracji co potwierdziło mocne zabrudzenie

- turbina okazała się przez kogoś nieudolnie naprawiana jak by wymienił tylko sam wirnik, bez wymieniany reszty - łożysko stare, zmienna geometria miał urwane 4 zapadki ( szkoda gadać)

- źle nawet był ustawione nastawnik ...

po regeneracji jak i wyczyszczeniu DPF-a wszystko wróciło do normy