Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam F25 z kwietnia 2013 w dość dziwnej wersji w pozytywnym słowa znaczeniu, otóż posiadam navi pro z NBT, VIN WBAWY310X00F05370.

Gdy próbowałem utworzyć konto na Connected Drive nie chciał przyjąć mojego VINu. Odpowiedź od supportu brzmi:

„Portal Connected Drive przeznaczony jest dla pojazdów wyprodukowanych od lipca 2013 roku, wyposażonych w moduł emulowania karty SIM (świadczą o tym opcje 6AC + 6AE na liście wyposażenia samochodu).”

1 właściciel auta nie zapłacił nawet za opcje bluetooth a wystarczyło dołożyć antenę i zakodować ponieważ moduł BT jest wbudowany w NBT.

Kolejna rzecz to taka że dodając telefon dostaje ostrzeżenie że nawigacja może łączyć się z internetem za jego pomocą.

Teraz moje pytanie brzmi. Czy te opcje 6AC i 6AE są czysto software’owe w mojej nawigacji czy wymagają jakiegokolwiek sprzętu?

Z góry dzięki.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Zadziała jak wykupiona usługa ale niestety nie wykupisz bo nie masz wymaganego sprzętu.Można to dokodować w inny sposób, szukaj w dziale diagnozy.
Opublikowano

Dzięki Kruk ale jakiego sprzętu mi tu brakuje? Oni mi napisali ze nie mam modułu „emulacji karty SIM”. Ja rozumiem ze potrzebowałbym „moduł z kartą SIM” a nie emulacji. Z tego wywnioskowałem ze ta emulacja to może kontaktowanie się z internetem przez sparowane telefon.

Oczywiście moja dedukcja może być funta kłaków niewarta :)

To brakuje mi jakiegoś sprzętu a jak to jakiego?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Brakuje TCB, działać z usługami może tylko kupiony w ASO, koszt ok. 2tys.zł plus przewód do NBT.

Podjedź do ASO i dowiedz się czy masz możliwy taki retrofit.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam jeszcze ciekawszą sytuacje. Posiadam F10 z 03/2013 z NBT oraz TBC ale niestety nie mogę dodać auta do Connected Drive.

Zadzwoniłem na infolinie i usłyszałem, że w moim samochodzie jest starszy moduł TBC (prawdopodobnie z CIC) i on nie jest wspierany w Polsce. Konsultant dodał, że jak wyjadę za granice naszego kraju to usługi będą działały.

Na pytanie czy da się zrobić jakiegoś retrofita usłyszałem tylko nie. I aktualnie nie mogę nawet kupic RTTI...

Kupując auto cieszyłem się z NBT bo jest to nowszy system i będzie dłużej wspierany a tu taki psikus. Mam piękny duży ekran z szybką nawigacją, budynkami 3d i innymi bajerami...a funkcjonalność jak w moim drugim aucie wyposażonym w CCC bo nic nie działa :shock:

Przerabiał już ktoś ten temat?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Raczej nie masz TCB.Daj vin.
Opublikowano (edytowane)
Sos i inne opcje online sa dostepne ale nie działają. Wyskakuje komunikat o braku sieci. Dodam odrazy, ze auto jest już przypisane do polskiego rynku. Edytowane przez sebba
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ta F10 jest przedliftowa i nie będzie działać.
Opublikowano

Tyle to ja wiem ale myślalem, że jak juz ma nbt i tcb to bedzie wszystko dzialalo a tu niestety system niewspierany w Polsce i funkcjonalność konczy sie na sluchaniu muzyki :( bardzo sie zawiodlem na tym systemie bo niczym sie nie rozni funkcjonalnością od CCC. Jedyne różnice to szybkosc działania i wyglad.

Probował ktoś może odalić rtti przez bt? Po internecie krążą różne filmiki z taka opcja ale nigdzie nie znalazlem informacji jak to mozna zrobic i co jest wymagane. No i pytanie czy to w ogole bedzie dzialalo w Polsce po aktywacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam RTTI i nie przedłużę subskrypcji w następnym roku. Stanowczo lepiej działa RTTI w Google Maps. RTTI w BMW działa z opóźnieniemi niedokładnie . Masz trasę na zielono a jest korek i odwrotnie :) lokalizacja WAW więc zagęszczenie informacji duże :shock:

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

dzięki trzastek za opinię! W sumie najbardziej zależy mi na kupnie usługi RTTI bo sporo korzystam z nawigacji. Wierzyłem, że po wykupieniu przez trójcę niemiecka firmy HERE będzie naprawdę dobrze a tu na to wychodzi, że dalej jest średnio i to w dużym mieście. Chyba jednak faktycznie zostanę przy telefonie.

A jeszcze jedno mam pytanie na temat TMC w Polsce, które jest dostępne ale komercyjnie. BMW ma w ogóle podpisaną umowę, z którymś dostawcą TMC? Działa to u Was?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nie zauważyłem aby działało ale w niemcowni mi działało :)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Na południe też działa ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tam z dzialania RTTI jestem zadowolony i wlasnie przedluzylem o kolejny rok.