Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Mam problem z małym turbo - brak doładowania.

Auto zaczyna jechać dopiero górą, zupełny brak dołu.

Silnik to 35d. W ostatnim czasie robiłem remont silnika, przed remontem wszystko było OK. Po poskładaniu silnika i odpaleniu, okazało się, że nie ma doładowania z małego turbo.

Co do tej pory zostało zrobione:

- nowe wężyki podciśnień

- nowy jeden z zaworków sterujących

- podmiana małej turbosprężarki na drugą sztukę, na 100% sprawną (wyjęta z innego auta 35d)

- podmiana sterownika silnika na inny

- diagnostyka za pomocą ISTA - wszystkie dźwignie poruszają się prawidłowo (klapa, bypass, wastegate)

Niestety - nadal brak doładowania w niskim zakresie obrotów.

Wszystkie podobne wątki ograniczają się do problemów z podciśnieniami - dlatego założyłem nowy wątek.

Macie jakieś pomysły, co jeszcze mogę sprawdzić/diagnozować?

Opublikowano
Skoro turbo jest ok, sterowanie ok a nie ma ciśnienia (zakładam, że sprawdziłeś odczyt w zależności od obrotów na podstawie czujnika doładowania) to szukaj przyczyny w kolektorze wydechowym, może spaliny nie idą tak jak trza w turbo, może coś blokuje albo ucieka bokiem. Albo turbo się kręci i ciśnienie jest, albo się nie kręci i ciśnienia nie ma.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mały update z mojej strony. Ogólnie problem nadal występuje, ale udało mi się popchnąć do przodu kilka spraw. W skrócie: małe turbo wstaje dopiero przy 2000, poniżej nadal brak mocy. A poniżej szczegóły :)

Po regulacji położenia klapki (sterującej małe/duże turbo) względem gruszki - udało mi się uzyskać poprawę. Próbowałem różne ustawienia położenia pozycji 'startowej' dla klapki - nawet te skrajne. Ostatecznie zrobiłem zgodnie z manualem - czyli przy zaciągniętej gruszce ustawiłem klapkę w skrajną pozycję (obrót przeciwnie do ruchu wskazówek zegara), po czym dokręciłem jeszcze 4 obroty nakrętki zewnętrznej.

Od około 2000 obrotów auto zaczyna żwawiej przyspieszać, czasem od 1800. Jest to ewidentnie zakres pracy małego turbo. Wcześniej nic się nie działo do prawie 2500..3000.

Testy z ISTA wykazały, że właśnie przy około 2000 obrotów zadane ciśnienie doładowania zaczyna się pokrywać z rzeczywistym ciśnieniem doładowania. Dzieje się to w momencie, gdy 'boost pressure actuator' jest w pozycji około 62%.

Jednak ogólnie - problem występuje nadal. Zdecydowanie brakuje doładowania w zakresie właśnie do 2000 obrotów.

Co ciekawe, auto zachowuje się trochę nieprzewidywalnie pod tym względem. Czasami nawet duże turbo nie chce się 'napędzić' i nagle przy próbie przyspieszenia z 3000 obrotów następuje mega lag. Tak samo czasem, z samego dołu nawet do 2500 nic się nie dzieje - lag, i oczekiwanie aż auto nabierze mocy. W większości przypadków jest jednak tak jak pisałem - czyli małe turbo zaczyna działać przy około 2000 obrotów, auto cały czas ciągnie, płynne przejście na duże turbo i do samego końca - parametry sprawdzone ISTA. Ale niestety czasem kompletnie zamula, i mało tego że brakuje "dołu" (zakres do 2000) to i górą nie bardzo chce jechać, tzn. czasem występuje bardzo duży lag.

Nie wiem z czego może wynikać ta losowość działania pracy doładowania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno podciśnienia masz ok? Ja bym jednak spróbował z inną pompką vacuum...
3A0jS9b.png
Opublikowano

Kolejna aktualizacja z mojej strony.

Rano, gdy jechałem do pracy wszystko działało tak jak pisałem w poprzednim poście, tzn prawie ok.

Gdy wyszedłem z pracy, okazało się że całkowicie brakuje doładowania małego turbo. Dopiero przy około 2500...2800 obrotów pojawia się doładowanie z dużego turbo. Zupełnie nie ma dołu, wcale.

Jak to możliwe, że po kilku godzinach stania na parkingu znów coś przestało działać? Nie mam już pomysłów, co dalej można z tym zrobić.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, trochę podgrzewam temat, gdyż borykam się z tym samym problemem, czy ktoś może jeszcze z was miał taki przypadek i jeśli tak to jakie było tego rozwiązanie?

Pozdrawiam