Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak.

Niekoniecznie u mnie nie wyszło na kompie, a 3 siedziały.

Ale równie dobrze może być sterownik.

Świece można sprawdzić miernikiem

Witam, miał ktoś problem z tzw "niebieskim bąkiem" przy pierwszym odpalaniu po nocy? Co to może być?
i

Ja miałem taki sam problem.

Mi wlasnie na kompie nic nie wyszło żeby świeca była walnięta. U Ciebie po wymienię świec już nie kopci?

Opublikowano

Jest mały "bąk" ale taki już będzie bo poprzedni właściciel usunął DPF wraz z katalizatorem, którego ja będę oczywiście przywracał.

Sprawdź zwykłym miernikiem rezystancję każdej świecy i jak to nie to to przyczyną może być sterownik.

Od kiedy masz auto i czy obiaw występował wcześniej.

Opublikowano
Jest mały "bąk" ale taki już będzie bo poprzedni właściciel usunął DPF wraz z katalizatorem, którego ja będę oczywiście przywracał.

Sprawdź zwykłym miernikiem rezystancję każdej świecy i jak to nie to to przyczyną może być sterownik.

Od kiedy masz auto i czy obiaw występował wcześniej.

samochod mam 2 miesiace, tez mam usuniety dpf czyli rozumiem ze bez dpf taki baczek bedzie ? ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygląda jakbyś nie miał też katalizatora.

Zdejmij na wyłączonym silniku którąś z z poziomych rur dolotu, najlepiej przed EGR i zobacz ile jest w niej oleju.

3A0jS9b.png
Opublikowano
ma ktos jakies pomysly ?

U mnie jest podobnie ale jednak mniejszy bąk, jeżeli chcesz to sprawdź jeszcze świece żarowe miernikiem tylko najlepiej na zimnym silniku bo świeca to grzałka i będzie się zmienić rezystancja przy ciepłej (gorącej) świecy. Nowa świec ma wartości 1,1- 1,2 Ohma.

Opublikowano
Czy auto chodzi nierówno przy odpaleniu? Czy dzieje się też tak w ciepłym garażu?

Wydaje mi się ze chodzi równo po odpalaniu, postaram się przez weekend sprawdzić jak zachowuje się w ciepłym garażu i napisze.