Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów mam pytanie czy to zadziała?

Padła mi karta moduł w lewej lampie ful led BMW F10. Karta już zamówiona i mam nadzieje że wszystko będzie Ok

Posiadam iste D oraz iste P

Mam zamiar zrobić diagnostykę w ista d sprawdzić czy moduły będą rozmawiać z lampami jak tak to skasować błędy i zakodować programem ista p.

Wiem że jest tam opcja kodowania i programowania .Czy należy zaznaczyć kodowanie + programowanie i czy w ogóle to zadziała i będą moduły pamiętać nowe ustawienia?

Gdyż wiem że istą d mogę to wszystko sprawdzić natomiast program ten nie zapisuje tych ustawień

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam.

Opublikowano

Witam ponownie! Widzę las rąk chętnych do podzielenia się swoją wiedzą.Forum spada na psy a wydawałoby się że jest to miejsce dzielenia się informacjami a nie miejscem zarobkowania.

Do rzeczy karta jest już w lampie i tak zrobiłem jak sobie wcześniej założyłem.Diagnostyka w ista D oraz adaptacja ledów a następnie Ista p zaznaczyłem wymianę sterownika.Ponieważ nie miałem wcześniej do czynienia z kodowaniami to dwa browary i do dzieła.Myślę że dla innych to normalka i powiedzą co tam kodowanie (właśnie takie informacje chciałem przeczytać przed tą procedurą to byłbym spokojniejszy. Po załadowaniu wszystkich sterowników został wyświetlony plan działań i tu miałem problem gdyż oprócz sterownika zaznaczonego wcześniej było programowanie i kodowanie innych sterowników a tego nie chciałem. Po wejściu w niechciany sterownik była opcja usuń działanie.Tym sposobem wyeliminowałem wszystkie niechciane sterowniki oprócz

tego wymienionego.Oczywiście zaznaczyłem tylko kodowanie.Z pewnością jest inna droga do zakodowania nowego sterownika lecz mi się udało w ten sposób.Po zakończeniu procedury kodowania mogę się cieszyć zapamiętanymi ustawieniami.

Teraz pytanie dlaczego się uszkodziła karta i wydaje mi się że ma to związek z wilgocią która znalazła się w lampie .Często po myciu miałem lekko zaparowaną lampę ale czytałem po różnych forach że to normalne dopóki nie będzie skroplin oraz gdy para schodzi w krótkim czasie to zjawisko jest normalne.Zauważyłem też podczas suszenia lampy że są tam takie małe odpowietrzniki z filtrem. Były u mnie mocno zbrudzone co mogło powodować wolniejsze odparowanie lampy.

Mam nadzieję że moje wypociny komuś się przydadzą .

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fajnie że wyszło i że się podzieliłeś wiedzą. Też zauważyłem, że w dziale diagnoza to ci pomogą INPĘ skonfigurować (może) ale jak już coś więcej trzeba to cisza..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam ponownie! Widzę las rąk chętnych do podzielenia się swoją wiedzą.Forum spada na psy a wydawałoby się że jest to miejsce dzielenia się informacjami a nie miejscem zarobkowania.

Mam nadzieję że moje wypociny komuś się przydadzą .

Pozdrawiam.

Pewnie że się przydadzą, ogólnie to włąsciciele F serii teraz już i G to tylko kodowanie robią esys i na tym koniec dlatego nie było chętnych do pomocy

programowanie i wymiana sterownika to juz napewno nie wielu , mimo że procedura w ista P nie jest trudna

przypomnę że od wersji 3.62 częściowo, a od wersji 3.64 całkowicie przetwarzanie modeli F i G zostału usunięte teraz dla tych modeli jest ISTA +,

samo kodowanie to fakt nie ma co się bać , programowanie też nie jest takie straszne może bardziej ryzykowne ale też nie ma co się bać

tylko ICOM obowiązkowo i dobry zasilacz 80A dlatego większość woli ESYS z ENET

dla takich opcji warto poszukać ISTAP wersji z ze swojego poziomu integracji to nie będzie problemów z aktualizacją sterowników i wszystkie pliki CAFD będą