Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj przyszła do mnie przesyłka z emulatorem maty i dzisiaj próbowałem podpiąć ten emulator ale nie mogłem znaleźć tej wtyczki pod fotelem pasażera :( Może mnie ktoś nakierować gdzie to trzeba podłączyć, z instrukcji widzę jak ta wtyczka ma wyglądać ale nie mogę tego znaleźć pod tym nieszczęsnym fotelem, dodam że mój fotel ma regulację elektryczną co dodatkowo utrudnia mi zadanie ponieważ znajduje się pod nim mnóstwo kabli i tych silniczków sterujących fotelem przez co nie mogę znaleźć tej wtyczki od maty.

Informacje na temat samochodu:

Bmw e46 330Ci m54b30

rocznik: 2002

przebieg: około 216000 km

Opublikowano

Szukałem, czytałem lecz gniazda na ten emulator wciąż nie mogłem znaleźć pod fotelem. Dzisiaj trochę za późno się za to wziąłem bo za chwilę się ciemno zrobiło i już w ogóle ciężko było to znaleźć wiec jutro się za to wezmę i dam znać czy się udało. Szukałem gdzie te gniazdo może się znajdować i chyba znalazłem to miejsce ale jeszcze jutro sprawdzę. Dzięki za podesłanie tej instrukcji, nie znalazłem akurat tej w internecie, ja dostałem instrukcje przy zakupie emulatora ale ona nie jest tak szczegółowa jak ta z twojego linku.

Opublikowano
Witam, w dalszym ciągu nie mogę zlokalizować tego sterownika zajętości fotela. Naprawdę nie wiem już gdzie to może być, przeszukałem już cały fotel pasażera bardzo uważnie i dalej nie widzę tego.
Opublikowano

z dywanu wychodzi ci kabel taki grubszy owinięty taką plecionką i pod fotelem jest wpięty w kostkę i tam idąc dalej jest ten emulator. Jeśli go u ciebie nie ma to pewnie ktoś go urwał albo uciał. Musisz odnaleźć kable.

ewentualnie jakaś maniana z fotelem zrobiona że fotel z anglika czyli kierowcy i wtedy nie masz maty w fotelu kierowcy.

http://www.bimmerfest.com/forums/attachment.php?attachmentid=320303

szukam
Opublikowano
Szukaj z tyłu pod fotelem jak otworzysz tylne drzwi i się nachylisz to zobaczysz taka puszkę a przed nią wtyczkę do maty.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Znalazłem w końcu ten sterownik ale znajduję on się pod fotelem kierowcy, nie wiem jak to możliwe bo z tego co czytałem to powinien on się znajdować tylko pod fotelem pasażera. W każdym razie odpiąłem właściwy kabel według instrukcji i podpiąłem emulator ale po skasowaniu błędu za chwilę znowu pojawia się kontrolka "airbag" i ten sam błąd. Niestety nie zrobiłem zdjęcia błędu z INPY ale jutro zrobię. Czy ja coś robię źle ? Czy od początku coś było namotane w tych fotelach przez poprzedniego właściciela ? Możliwe że są to fotele z anglika ? Jak tak to w takim razie jak mam to teraz wszystko podłączyć bo sprawa się komplikuje w tym przypadku.

Pozdrawiam i dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi.

Opublikowano
Jeżeli jest tak jak piszesz to znaczy ze masz fotele z Anglika jak juz sam zauważyłeś, kontrolka od maty zapalila się jakoś niedawno czy od zakupu? Pozostaje ci tylko wylaczenie maty ncs-em wyłączam u siebie w ten sposób niedawno błąd się nie pojawia a poducha wypali w razie czego.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Od zakupu się pali kontrolka ale myślałem że to będzie tylko kwestia podłączenia emulatora, a tu się okazało że fotele są wzięte z anglika :( Ok poszukam jak wyłączyć tą matę ncs-em bo nie znam się na tym albo ewentualnie oddam do jakiegoś magika :wink: , który zajmuje się takimi rzeczami. W każdym razie dzięki za pomoc.
Opublikowano

Witam, dzisiaj chyba mi się udało wykodować tą matę pasażera ale niestety po wykasowaniu błędu AIRBAG INPĄ kontrolka AIRBAG za chwilę znowu się pojawia ( po około 5 minutach ). Czytałem że niby po wykodowaniu maty NCSEM trzeba ją odpiąć pod fotelem i dopiero wykasować błąd, ale nie wiem czy to prawda a boję się że dostanę poduszką w twarz :) . Dodam że podczas tej całej operacji miałem i mam podpięty emulator zamiast maty. Także nie wiem czy ten emulator mogę spokojnie odłączyć. Mam jeszcze jedno pytanie, jak sprawdzić w INPIE czy fotel pasażera jest teraz wykrywalny przez system jako zajęty ? Bo nie mogę tego znaleźć a przynajmniej bym sprawdził czy dobrze tą matę wykodowałem.

Robiłem z tego poradnika: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=128864

Z tą różnica że ja wyłączyłem tylko te dwie opcje, które są odpowiedzialne za matę pasażera:

ERKENNUNG_SITZBELEGUNG_1

aktiv

ERKENNUNG_SITZBELEGUNG_2

aktiv- mata pasażera

Zmieniłem z "aktiv" na "nicht_aktiv"

Błąd w INPIE:

112 SEAT occupency sensor

Error frequency : 1

error currently present

Check short to positive

Error not sporadic

Opublikowano

Najpierw kodujesz później odpinasz wtyczkę (na wyłączonym zaplonie) usowasz błąd. U mnie się nie pojawia.

Jak juz masz wyłączoną to odepnij i usuń błąd.

Robiłem z tego samego poradnika :norty:

W inpie później możesz sprawdzić aktywne poduszki nie pamiętam tak z głowy gdzie to było jutro sprawdzę jak nikt nie napisze.

721015571

Opublikowano

Dzisiaj próbowałem jeszcze raz wykodować tą matę i od razu po wykodowaniu zobaczyłem że pojawiły się dwa nowe błędy w module airbag:

134 MRSA front right

Programming unsuccesful

Error not sporadic

I Drugi :

131 MMRSA front left

Programming unsuccesful

Error not sporadic

I mam jedno zastrzeżenie co do tego poradnika bo w poradniku pisze że trzeba zmienić z aktiv na "nicht_activ" ale pod spodem w innych opcjach które domyślnie są wyłączone pisze "nicht_aktiv" więc nie wiem, która forma jest poprawna, w każdym razie próbowałem obie formy ale dalej mam problem z tą kontrolką (po kilku minutach od skasowania błędów się pojawia). Dodam też że te 2 nowe błędy pojawiają się od razu po próbie wykodowania maty a później jak już skasuję wszystkie błędy to już pojawia się tylko ten standardowy błąd "112 SEAT occupency sensor" Nie wypinałem jeszcze emulatora spod fotela bo nie jestem pewny czy dobrze wykodowałem tą matę a nie mogę wciąż znaleźć tej opcji, dzięki, której mógłbym sprawdzić czy system odczytuje fotel pasażera (u mnie kierowcy) jako zajęty.

Opublikowano

Przed chwilą odłączyłem emulator maty i skasowałem błąd ale kontrolka poduszki dalej się zapala po chwili, nic się nie zmieniło :(

Przynajmniej w końcu znalazłem tą opcję dzięki której mogę sprawdzić zajętość fotela, ale pokazuję mi przy fotelu pasażera że error: not ok

Chyba ten NCS jest zepsuty albo to ja coś źle robię, zauważyłem też że nie mogę edytować profilu "expertmode" nawet po wpisaniu hasła( po wpisaniu hasła żadne okienko się nie pojawia)

https://drive.google.com/open?id=1tLL2jGzAk-BjaUL57utJsXlw4R3n7_RU

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Używasz ncs dummy czy zmieniasz w notatniku? Po zmianie jak później wejdziesz w moduł jest zapisana zmieniona wartość?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zmieniam w notatniku. Później jak wchodzę w plik z rozszerzeniem .MAN to normalnie są zapisane te wartości które zmieniłem na" nicht_aktiv", i plik w tej postaci wgrywam do auta także nie wiem o co chodzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To po wgraniu wejdź znowu i zobacz czy jest tak jak zmieniłeś.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Plik .MAN zawiera moje zmiany (bo chyba tylko ten plik ma zostać z edytowany a nie plik .TRC ). Przed ponownym pobraniem danych z modułu ABG usunąłem te dwa pliki z folderu WORK (plik .TRC i .MAN) żeby sprawdzić czy moje zakodowane zmiany faktycznie się zapisały w module, kiedy pobieram dane z modułu pojawia się plik .TRC, który nie zawiera moich zmian a chyba powinien te zmiany posiadać bo przed chwila je wgrywałem do auta także nie wiem,nie mam już pomysłu co zrobić z tym.

I jaka forma jest poprawna?:

- "nicht_aktiv"

- "nicht_activ"

- "nich_activ"

Pytam bo w poradniku z którego korzystam autor pisze różnie i nie wiem która forma jest prawidłowa (ja używam tej formy "nicht_aktiv",ale też to nie chce działać).

Używam tego poradnika: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=128864

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwsza jest poprawna, najlepiej pobierz ncs dummy, ułatwia sprawę znacząco. Jakim profilem kodujesz?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Koduje profilem "expertmode" i nie mogę go edytować, jak klikam edytuj profil wpisuje hasło i żadne okienko nie wyskakuje po wpisaniu hasła i wciśnięciu przycisku OK, tak samo jest na profilu, który sobie stworzę. Nie wiem też dlaczego wszystkie nowo stworzone profile nazywają się tak samo czyli "expertmode" chodź nazywałem je podczas tworzenia inaczej. Spróbuję jutro coś zdziałać z tym NCS dummy bo też go mam w folderze z NCSEM.
Opublikowano

Tez wyłączyłem mate pasażera ale po jakimś czasie pojawił się błąd napinacza kierowcy dzisiaj zrobiłem napinacz kierowcy i pojawił się błąd 112 :shock: mata wyłączona sprawdzałem ncsem wtyczka odlaczona a błąd się pojawia podłączyłem wtyczkę maty znów aktywowalem mate i błędu nie ma.... może już wcześniej ten błąd się pojawił ale jak wyłączalem mate to miałem błąd napinacza jeszcze wiec kontrolka sie paliła jakieś pomysły?

Teraz tak się zastanawiam bo może trzeba odłączyć całą tą czarna puszkę gdzie wpina sie wtyczke od maty nie tylko samą mate?

721015571