Skocz do zawartości

[E90] 320d 163 KM po wymianie akumulatora nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Auto kupiłem ze słabym akumulatorem, ale odpalało bez problemu. Przedwczoraj w nocy trochę przymroziło i rano wsiadłem do auta, próba odpalenia i po kilkunastu obrotach rozrusznika aku zdechł całkowicie, rozładowany , full błędów na desce. Po południu zakup nowego aku o takich samych wartościach 80Ah/740A , wyciągam stary i montuje nowy. Auto odpala bez problemu i jadę załatwić sprawy, robię może ze 20 km. Wieczorem wracam pod dom ,gaszę silnik i idę do domu. Następnego dnia rano wsiadam do auta próba odpalenia i ... rozrusznik kręci jak szalony a auto nie odpala. Na zegarach pomarańczowa kontrolka hamulca ręcznego , ABSu i trójkąt w okrągłej strzałce DTC. Nadmieniam że nie posiadam czujnika IBS na klemie minusowej. Z tego co wyczytałem na tym forum to prawdopodobnie może być problem z synchronizacją między modułem CAS a silnikowym ? Proszę Panowie o pomoc. Auto nie odpala,więc nigdzie nie podjadę. Czy jest ktoś z forumowiczów z Oleśnicy lub z okolicy kto mógłby do mnie podjechać z INPĄ i ogarnąć temat ? oczywiście nie za free... Pomocy !

Edytowane przez dario74

Opublikowano
zakoduj aku do samochodu
Opublikowano
  • Autor
A więc był u mnie dziś gość z okolic i się podłączył. W kasetach sterujących 18 błędów ( w tym 4 które wiszą na stałe: mata fotela pasażera ,Xenon prawy, kierunkowskaz lewy przedni i pomocnicza pompa wody ). Wykasował błędy, zaadaptował nowy aku i przycisk START... Dwa obroty rozrusznika i silniczek hula jak ta lala. Po chwili naciska stop i silnik gaśnie. Gość zwija kabelki, kasuje mnie 50 zeta, może mija 5 minut i znów przycisk START. Silniczek odpala od tzw. kopa, zero dziwnych kontrolek na tacho. Żegnamy się ,krótka pogawędka i gość odjeżdża. Gaszę motor, idę na chatę. Wychodzę po pół godzinie, wsiadam zadowolony do buni i ... rozrusznik kręci - auto nie odpala. Tak jak wcześniej na zegarach pomarańczowa kontrolka hamulca ręcznego , ABSu i trójkąt w okrągłej strzałce DTC. Powiem szczerze, że to było jak mocny kop w jaja. Telefon do Pana , jutro ma się pojawić na powtórną diagnostykę. Zaczynam podejrzewać że przyczyną jest jakaś cholerna błahostka, pierdoła którą ciężko będzie zdiagnozować...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A mi wydaje , że trzeba zapomnieć o tym czytelniku błędów i szukać porządnego fachowca. I coś mi podpowiada, że problem może być w immo.
Opublikowano
Jeżeli masz to spróbuj odpalić z drugiego kluczyka.
Opublikowano
  • Autor
Właśnie byłem sprawdzić i wróciłem. Nic to nie daje, bez zmian. Nie odpala. Mało tego, zauważyłem ( w dzień tego nie widziałem ) że jak kreci rozrusznik to delikatnie mrugają , migają z przodu ringi, chyba ringi, nie xenony bo to słabe delikatne światło. Byłem sam ,więc nie miałem jak sprawdzić.

Edytowane przez dario74

Opublikowano
  • Autor
A mi wydaje , że trzeba zapomnieć o tym czytelniku błędów i szukać porządnego fachowca. I coś mi podpowiada, że problem może być w immo.
Tylko dlaczego wcześniej na starym słabym aku auto paliło za każdym razem od kopa ? Możesz mi temsky740 polecić kogoś z Wrocławia lub okolic ? (jak coś to na priv). Bo to chyba się skończy lawetą... :mad2: Na Śląsk na lawecie trochę koszta nie takie :(

EDIT: Odnośnie ringów ( bo to ringi mrugają ) , to są markery chinole. Przyczyna mrugania rozwiązana.

Edytowane przez dario74

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Poszlo na pw
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie! Mam podobny problem! Tyle ze u mnie e90 na starym rozruszniku odpalalo do puki sie nie zaczął zawieszac...wyciągnąłem akumulator,zdemontowalem rozruch...po kilku dniach wsadzilem inny i??? Auto kreci za kazdym start/stop ale nie odpala...nawet nie złapie...na plaka odpali ale gasnie...? Co moglo sie stac?jakies pomysly?