Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam forumowiczów. Szukałem mojego przypadku na forum, ale wszystkie posty które znalazłem opisywały nieco inne problemy. Od wczoraj zauważyłem na zegarach żółty trojkat. Jak się okazało informował o awarii automatycznej regulacji zasięgu świateł mijania i reflektory ustawiły się dość nisko. Nie był to jednak jedyny problem bo prócz tego przestał świecić lewy ring przy ustawieniu na światła dzienne, a zamiast dziennych w lewym reflektorze zapalają się postojowki. Co ciekawe czasem nie gaśnie jeszcze przez kilka minut po wyłączeniu silnika. Nie wiem czy ma to coś wspólnego, ale stało się to po myciu samochodu. Chciałem dobrze umyć wnęki kół i tarcze z soli drogowej. Żeby zanim znajdę przyczynę i usune ja mieć światła dzienne przekodowalem postojowki na najsilniejsze światło ale problem pozostał i prawa zaczęła świecić jasno, jak dzienne a lewa nadal słabo. Pomyślałem przeglądając forum ze może to płytka sterownika, ale w związku z tym ze nie dało sie zmienić jasności postojowki przyszło mi do głowy czy nie może to być wina czegoś innego? Z tego co się orientuje w każdym reflektorze są po dwa jeże, wiec chyba oba by się nie uszkodziły? No i jeszcze ten zasięg świateł, czy te usterki mogą mieć wspólna przyczynę? Proszę o podpowiedzi
Opublikowano

Witam ponownie. Mam nowe informacje dotyczące problemu. Odczytałem błędy.

Body Domain Controler :

- Bląd: :Welcome light-repeat active

- Code: 8041A8

- Bląd: Headlight range adjustment (LWR): A real system

- Code: 8041B6

- Bląd: Driver module headlights (TMS) left: Missing LIN slave

- Code: D90D2F

Dzisiaj wyjąłem reflektory. Przełożyłem moduły TMS z lewej do prawej ale nadal problem jest z lewą. Nawet przełączyłem na odwrót reflektory żeby wykluczyć wadę wewnętrznego okablowania w lampie, ale nadal z lewą strona jest problem. Sprawdziłem napięcia na stykach obu kostek i po obu stronach jest tak samo. Miałem tez kopie zapasową ustawień sprzed kodowania które robiłem pare miesięcy temu. Wgrałem ten backup do samochodu i nadal bez zmian.

Czy to oznacza uszkodzenie FEM ? Da się to naprawić?

• 6 miesięcy temu...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam forumowiczów. Szukałem mojego przypadku na forum, ale wszystkie posty które znalazłem opisywały nieco inne problemy. Od wczoraj zauważyłem na zegarach żółty trojkat. Jak się okazało informował o awarii automatycznej regulacji zasięgu świateł mijania i reflektory ustawiły się dość nisko. Nie był to jednak jedyny problem bo prócz tego przestał świecić lewy ring przy ustawieniu na światła dzienne, a zamiast dziennych w lewym reflektorze zapalają się postojowki. Co ciekawe czasem nie gaśnie jeszcze przez kilka minut po wyłączeniu silnika. Nie wiem czy ma to coś wspólnego, ale stało się to po myciu samochodu. Chciałem dobrze umyć wnęki kół i tarcze z soli drogowej. Żeby zanim znajdę przyczynę i usune ja mieć światła dzienne przekodowalem postojowki na najsilniejsze światło ale problem pozostał i prawa zaczęła świecić jasno, jak dzienne a lewa nadal słabo. Pomyślałem przeglądając forum ze może to płytka sterownika, ale w związku z tym ze nie dało sie zmienić jasności postojowki przyszło mi do głowy czy nie może to być wina czegoś innego? Z tego co się orientuje w każdym reflektorze są po dwa jeże, wiec chyba oba by się nie uszkodziły? No i jeszcze ten zasięg świateł, czy te usterki mogą mieć wspólna przyczynę? Proszę o podpowiedzi

Dzien Dobry i czesc.

Mam F31 318d 2013 roku. Kilka dni temu pojawil sie blad regulacji zasiegu swiatel i lampa po stronie kierowcy opadla i swieci w ziemie, natomiast druga zostala w normalnym polozeniu.

Mam zwykle halogenowe reflektory z manualna regulacja wysokosci. Szukam i kopie i niestety nie moge znalezc przyczyny usterki.

Prosze pomozcie laikowi. :|

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 24.03.2018 o 08:43, romilk napisał(a):

Usterka usunięta, choć ciężko tu powiedzieć ze dzięki forumowiczom Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Możesz napisać jak to zrobiłeś