Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Stałem się posiadaczem bmw 318d . F31 .przebieg 110tys rok 2014. Automat

Pytanie.

Kiedy i czy muszę wymienić olej w skrzyni ? Słyszałem różne opinie.

I z jakimi kosztami trzeba się liczyć. I jaki olej dobrać.

Dzięki za odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Naprawdę nie znalazłeś odpowiedzi na twoje pytania? Sam jestem tym tematem zainteresowany i wiem że wszystkie twoje odpowiedzi już są...

Send with handy.

Opublikowano

Temat juz poruszany wielokrotnie. Dla przkladu https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=103&t=289334

Producent auta nie zaleca wymiany oleju w skrzyni bo takie auto po gwarancji juz malo ich interesuje. Natomiast sam producent skrzyn tj ZF jak najbatdziej zaleca regularną wymianę co 80-100tys. Mozesz poszukac materialow na jego stronie, bo jest ich mnostwo.

Osobiscie jestem za wymiana. Bo raz ze olej przy tym przebiegu jest juz brudny i na pewno odczuje sie poprawe. To dwa odwrotny przyklad- nie wymieniaj oleju w silniku przez 50-70 tys (pomijając z wlasnej praktyki to sa tacy ludzie co nie wiedzieli po prostu o jakiejkolwiek obsludze auta oprocz odpal-pojedz-zatankuj pinad rezerwę) to dobrze czy zle dla silnika?

Opublikowano

Od niedawna ASO już wymienia olej w skrzyni ASB. Wcześniej twierdzili, że nie trzeba lub nie zalecają...

Przynajmniej we Wrocławskim ASO taką informację dostałem

Opublikowano

Jesienią 2017 zgłębiałem temat, ASO (Warszawa) +/- 3,5k nie ASO ale polecany warsztat na the forum - 2,5k, nie ASO ale też bardzo polecany warsztat 1450pln.

Wszyscy używają tych samych części/zamienników. :roll:

Moje auto miało w chwili wymiany 80kkm i ponoć olej był czysty.

Większość a nawet wszystkie warsztaty leją tylko olej firmowany przez ZF choć zauważyłem iż Millers też już ma olej/płyn do ZF8

Miski z filtrem też chyba są oryginalne ZF (chyba brak "zamienników").