Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie

Sprawa wyglada tak.Byl dzwon :).Kierowca ciezarowki przysnol na autostradzie.Odszkodowanie juz wyplacone (szkoda calkowita).

kWkpzMG.jpg

2 drzwi od strony pasazera do wymiany.Mam juz drugie idealne z lifta (kupilem cale drugie auto w kolorze):

https://www.ebay.co.uk/itm/302659060092?ssPageName=STRK:MESELX:IT&_trksid=p3984.m1555.l2649

Moje pytanie.

Wymienial ktos juz cale drzwi?

U mnie biorca 1998-dawca 2000

Wiazka sie rozni?

Moze ktos doradzi zeby mi troche czasu zaoszczedzic prosze

Ps.Jesli ktos cos potrzebuje z tej e38 z ebay piszcie na priva-Ja tylko sciagam drzwi z niej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nikt nic nie wie? :D

W sieci tylko instrukcje jak zdejmowac boczki :D

Narazie na podstawie tego filmiku zdjalem drzwi tyl dawcy -polift:

Bede dzialal dalej,niewiem jak z wiazka z przedlifta

Opublikowano (edytowane)

Wiec tak wymiana tych drzwi to bulka z maslem :D Potrzebna jest druga osoba do pomocy.

Tak jak w filmiku z YT powyzej 2 sruby zawias- klucz 10,jedna sruba kostka -klucz 8,bolec ogranicznika odbezpieczyc wedlug filmiku powyzej i wybic mlotkiem.

Otwieramy drzwi przod i sciagamy drzwi tyl.Drzwi z polifta wskoczyly idealnie jak z fabryki :D .

Wiazki sie roznia maja inne kostki glowne(przedlift,polift),ale juz przelozone tylko nie podpiete.

Teraz pytanie czy centralne zamki sie roznia? Sa tam moduly ?

Jak ktos wie to niech podpowie prosze.Tak woogule to forum zeszlo na psy :D

Edytowane przez brownie
Opublikowano

Kolega z innego forum cos poradzil.Poniewaz dawca to wczesny polift(na ramie wybite 1999) w dowodzie 2000 kostki powinny pasowac i centralny powinien dzialac.

Na to wyglada ze po wpieciu kostek wszystko powinno smigac.Jutro proba :) Wepne sie i zobaczymy czy centralny zadziala jak nie trzeba wywalic wszystko.

Klamki zewnetrzne i wewnetrzne z lifta maja podswietlenie tu jest jeszcze roznica(dodatkowe przewody w wiazce).

Opublikowano

Ok dobra wiadomosc centralny drzwi tyl po wpieciu kostek smiga bezproblemowo :)

Trzeba bylo wyjac klamke na chwile tylko zeby wpiac jedna z kostek centralnego (wypiac ja latwo :) ),ale zeby ja wpiac koniecznie trzeba zdjac klamke.

Oto filmik jak to sie robi ,zajmuje to doslownie 5 sekund:

Wszystko dziala swietnie w drzwiach tyl.Postanowilem tez ze podlacze podswietlenie klamek wewnatrz i zewnatrz tak jak to bylo w polifcie.

Rozwalilem cala wiazke polifta i obciolem orginalne przewody ,podswietlenie klamki wewnetrznej jest podpiete 2 przewodami (fioletowy i brazowy) do do innych przewodow wewnatrz wiazki tak jak na foto ponizej:

r1HRtOO.jpg

Tbf2pkZ.jpg

Wiec tu nie bedzie klopotow z podpieciem.

Natomiast podswietlenie klamki zewnetrznej-wychodza dwa przewody zasilajace swiatlowod-niebiesko zolty,brazowy.

Brazowy sie konczy w wiazce i byl spiety z brazowymi,natomiast niebiesko-zolty to jest podejzewam sygnalowy bo wychodzi do kostki glownej.

yGLgaAO.jpg

I tu chyba sie wepne w podswietlenie dolne drzwi.Chyba ze jakis inny mi pomysl jeszcze zaswita :)

Na koncu tematu pokaze efekt koncowy podswietlenia.Moze komus sie przyda :)

Drzwi przod.Narazie rozkrecilem troche i poczekam jak bede mial wolny dzien i bedzie pogoda oczywiscie to zaczne walke z nimi od rana bo tak to popoludniami z do skoku robilem przy tylnich.

Wydaja sie troche bardziej skomplikowane,ale bede chcial przelozyc tylko wiazki i sprobowac czy wszystko dziala tak jak na tyle.

Wszytskie przewody takie same,ilosc przewodow i kolory to samo.

Moduly coz nie jestem pewien :?

0esWuzH.jpg

iFyEF6e.jpg

QKeX9pl.jpg

YB9LxEr.jpg

Niewiem na jakiej zasadzie dzialaja te moduly-byc moze trzeba bedzie przelozyc caly centralny z wiazka i modulem do swietego spokoju :?

Moze ktos cos podpowie prosze to by mi pracy zaoszczedzilo troszke :)

Opublikowano

Ok drzwi przod tez zalozone :) Bylo latwiej nawet niz z tylem.Klamki nie trzeba bylo nawet wyciagac.Przelozylem cala wiazke razem z modulem i poduszka i wszystko ladnie smiga :)

Zostalo poukladanie ,pospinanie przewodow,podlaczenie podswietlenia klamek i zalozenie boczkow.

Szkoda ze nikt nic nie pomogl :? Jeszcze kilka lat temu to forum tetnilo zyciem,ale najwidoczniej wlasciciele e38 sie wykruszyli :) Mi tylko sie ciezko rozstac z e38,a juz jezdze nia 10lat i ciagle

jak w nia wsiadam mam usmiech na twarzy :)

Jeszcze wrzuce kiedys fotki jak wyszlo podswietlenie.

Pozdr