Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Problem zapewne banalny, ale proszę o podpowiedź jak zdemontować uchwyt podsufitki. Nie widzę żadnych śrub, a nie chcę nic połamać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

zdemontować uchwyt podsufitki

napusz dokladnie o jaki uchwyt chodzi :D

51 44 013 Himmelbespannung (mit Glasdach) aus- und einbauen/ersetzen

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f10-525d-lim/wiring-functional-info/non-electric-diagnosis-ned/03-body/01-noise/instrument-panel-interference-noise/repair-instructions-f25lci-f26/1VnXziXA0P

51 16 480 Haltegriff vorn ab- und anbauen/ ersetzen

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f10-525d-lim/repair-manuals/51-body-equipment/51-44-headlining/1KuTnZ7p

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Blenden nach unten aufklappen.

Darunter liegende Schrauben lösen.

Odchylić "złożyć" uchwyt.

Poluzować śruby pod spodem. :cool2:

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A dokładniej:

Odchylić zaślepki w dół.

Poluzować śrubki znajdujące się pod nimi.

Opublikowano
Przecież tam nie ma żadnych śrubek , tylko takie blaszki rozprężne . A te zaślepki należy wyciągnąć a nie odchylić do dołu . Działają one ( zaślepki ) jak kołki rozporowe do tych blaszek .
Opublikowano

darti123 - dzięki, bo już zaczynałem wątpić w to co widzę (a śrubek nie widzę).

Moje doświadczenie z rozbieraniem samochodów jest mizerne, stąd być może banalne pytania.

Pierwsza sprawa: jak poprawnie zdemontować te zaślepki? Od góry mają otwór na narzędzie (śrubokręt?), ale za bardzo nie chcą się poddać i wyskoczyć. Jeden już niestety urwałem i z tego co widzę będę miał z tym problem. Jaki jest patent na demontaż tych zaślepek i następnie demontaż uchwytów?

Przy okazji: jest jakiś sposób na proste wyciąganie zaślepek ze słupków przednich i tylnych? Po długiej walce udało mi się zdemontować jeden, jak już udało się go odrobinę podważyć to wyszedł bez większego problemu. Niestety z tylnym walczyłem chyba z godzinę i ani drgnie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Bardzo proszę Forumowiczów o pomoc i odpowiedź na powyższe pytania.
:cool2:

prawdopodobnie jest błąd w instrukcji BMW, poniżej zamieszczam instrukcje BMW X3 F25 - w BMW F10/11 jest podobnie :D

51 16 480 Haltegriff vorn ab- und anbauen/ersetzen

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f25-x3-28ix-sav/repair-manuals/51-body-equipment/51-16-mirrors-finishers-ashtrays-consoles/CMcY9Q9v

Haltegriff (1) nach unten aufklappen.

Verriegelungskeil (2) mit Winkelschraubendreher (3), wie abgebildet, ausrasten und herausnehmen.

Uchylić uchwyt (1) w dół.

Odłączyć i zdjąć klin blokujący (2) za pomocą wkrętaka offsetowego (3) jak pokazano na ilustracji.

Vorgang am hinteren Verriegelungskeil (1) wiederholen.

Powtórzyć procedurę na tylnym klinie blokującym (1).

Hinweis:

Zur weiteren Vorgehensweise muss Ausführung des Haltegriffs bestimmt werden.

Wskazówka:

W przypadku dalszej procedury należy określić konstrukcję uchwytu.

Nur bei Ausführung A

Am Haltegriff (1) ruckartig ziehen, bis Haltegriff (1) ausklammert.

Tylko dla wersji A

Wyciągnąć uchwyt (1) w gwałtowny sposób , aż uchwyt (1) nie zostanie odblokowany.

Nur bei Ausführung B

Haltegriff (2) per Hand leicht nach innen ziehen und auf Vorspannung halten, dabei mit Schraubendreher (3) untere und obere Entriegelungslasche (1) lösen.

Haltegriff (2) abnehmen und ablegen.

Wyłącznie dla wersji B

Delikatnie pociągnąć ręką uchwyt (2) do środka i przytrzymać go przy obciążeniu wstępnym, za pomocą śrubokręta (3) poluzować dolną i górną klapkę zwalniającą (1). Zdjąć uchwyt (2) i odłożyć.

Einbauhinweis:

Erst nachdem Haltegriff (1) korrekt eingeklammert ist, lassen sich Verriegelungskeile (2) am Haltegriff (1) ganz verrasten.

Bei Ersatz

Hinweis:

Ab September 2010 nur noch Ausführung B lieferbar.

Wskazówki montażowe:

Kliny ryglujące (2) na szynie chwytaka (1) można całkowicie zamocować dopiero po prawidłowym zamocowaniu szyny chwytaka (1).

W przypadku zastąpienia

Wskazówka:

Od września 2010 r. dostępna jest tylko wersja B.

51 16 480 Haltegriff vorn ab- und anbauen/ersetzen \PREMIUM

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f25-x3-28ix-sav/repair-manuals/51-body-equipment/51-16-mirrors-finishers-ashtrays-consoles/1VnYfhlrg6

Pozdrawiam Andrzej