Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dałem do mechanika auto zeby mi wymienil wtryskiwacz. On twierdzi ze musi byc zakodowany bo sie rozni numerem od tego wtryskiwacza co poprzednio. Moje pytanie brzmi czy jeżeli by po prostu go zmienil i nie kodował to on nie bedzie wogule działać ?
Opublikowano

Będzie działać lecz po zakodowaniu ( dodaniu kodu ima ) działa precyzyjniej.

Wymieniłeś wtrysk na używany czy regenerowales w czym ma problem ten mechanik jak wymienil to niech go zakoduje.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Będzie działać lecz po zakodowaniu ( dodaniu kodu ima ) działa precyzyjniej.

a te zakodowanie to nie jest jakaś filozofia ? Bo mi juz mechanik zaczął mówić stałą gadkę że to nie tak pojedynczo....

Opublikowano

:lol: nie ma żadnej filozofii na wtrysku masz kod ima jeżeli nie był regenerowany, jak był regenerowany powinien mieć wydruk z nowym kodem ima. Jak masz impe to spokojnie zakodujesz to sam.

Możesz pojedynczo jeżeli tylko jeden był wymieniany.

http://www.commonrailforum.pl/kodowanie-kody-kod-ima-wtryskiwaczy-cr-bmw-t1523.html- tu masz przykład gdzie szukać kody ima

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

Spójrz sobie na ten film

Trafiłem na niego przypadkiem ale widać jak można samemu kody ima w inpie ustawić.

Opublikowano

Napisze tak, są ludzie co nie koduje wtryskow kiedyś z gościem gadałem co nigdy tego nie robi 8 lat pracuje jako mechanik i reklamacji z tego powodu nie miał. Ja jestem takiego zdania że jak coś ma być to dążę do tego by tak było osobiście jestem za wpisywanie tych kodów ima. Kod nie rozpoznaje wtrysku tylko na podstawie kodu przypisanego do wtrysku sterownik silnika precyzyjniej dobiera dawkę paliwa przez co poprawia się kultura pracy.

Dużo jest na ten temat w internecie.

721015571

Opublikowano
Popieram Twoje podejście i myślę, że nie po to robi się wymianę czy regenerację wtrysku aby nie zamontować tego w optymalny sposób. Z doświadczenia wiem, że trudno znaleźć mechanika co i zna się dobrze na naprawie bądź wymianie części ale też rozumie, że po wymianie niektórych trzeba czasem coś dodatkowo ustawić przy pomocy komputera ewentualnie odłączyć akumulator by niektóre ustawienia się zresetowały.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z kodem jest tak, że może się trafić tak, że bez wpisania ich silnik będzie ładnie pracował, ale z reguły jest tak, że po wpisaniu kodu ima praca poprawia się zauważalnie, korekcje spadają, więc zdecydowanie trzeba to robić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Mechanik wymienił mi pierwszy wtryskiwacz według mnie silnik pracuje lepiej, póki co żadnego pstrykania nie ma ani spadku obrotów z tym że byłem u znajomego na kompie w programie delphi sprawdzał mi korekcje i przed wymianą było tak że pierwszy wtryskiwacz miał korekcje (-84) a pozostałych trzech wogule nie było informacji, teraz po wymianie jest to samo. Czy możliwe że mój mechanik nie zakodował wtryskiwacza i przez to nadal pokazuje taką zrytą korekcje? W tym programie korekcja (-84) dotyczyła pierwszego cylindra. Mechanik wymienił więc pierwszy wtryskiwacz patrząc od strony rozrządu, może jednak według tego programu cylinder 1 to 1 wtryskiwacz od strony podszybia ? Teraz już jestem taki zielony że nie wiem czy robić test na przelewy czy na maszyne je wszystkie dać czy może jest dobrze a nie jest zakodowany ?
Opublikowano
-84? Korekcje masz od -5 do +6 napewno ten kolega wiedział co robi? Może chodziło Ci o -0.84 szkoda ze nie nagrałes tego.

721015571

Opublikowano
-84? Korekcje masz od -5 do +6 napewno ten kolega wiedział co robi? Może chodziło Ci o -0.84 szkoda ze nie nagrałes tego.

Może i było -0.84 tylko inaczej tam pokazuje, widziałem wszystko jak robił a program był Delphi. Może i ten program jest nic nie warty, najlepiej sam to sprawdze jak dojdzie mi przewód obd2.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na podstawie odczytu z tego delphi wymieniałeś wtryskiwacz? :o w przypadku bmw 1 cylinder jest od strony zderzaka, niezależnie z której strony jest rozrząd (tak samo liczy się zarówno w m47n jak i n47 - rozrząd z drugiej strony). Możliwe, że w inpa też nie zobaczysz odczytu korekcji na kilku cylindrach (dwóch lub trzech, z reguły dwóch), to kwestia sterownika silnika, roczniki 2001-2002 tak miewają.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak na podstawie odczytu z tego programu.A jeżeli sterownik nie pokazuje tych informacji to jest takie cos jak aktualizacja softu silnika ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wierzę :o zmień mechanika na takiego, który się zna na bmw i ma minimum inpa, bo tak to będziesz wymieniał dobre podzespoły na inne, niekoniecznie lepsze :roll:

Tak, jest aktualizacja softu, poczekaj najpierw i zobacz co inpa pokaże, może będzie wszystko widać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Nie wierzę :o zmień mechanika na takiego, który się zna na bmw i ma minimum inpa, bo tak to będziesz wymieniał dobre podzespoły na inne, niekoniecznie lepsze :roll:

Tak, jest aktualizacja softu, poczekaj najpierw i zobacz co inpa pokaże, może będzie wszystko widać.

Tyle ze po tej wymianie wtryskiwacza nie ma juz tego pstrykania i silnik pracuje równo, czuć że buda sie nie trzęsie ani troche

Edytowane przez eclipse10
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To mechanik miał "nosa" :lol:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Odgrzeję temat. Ten wtryskiwacz który zamieniłem jest euro 3 pierwszej generacji, pozostałe wtryskiwacze (te stare) są euro 3 drugiej generacji, problem jest tego typu że na tych 3 pokazuje normalnie korekcje a na tym co wymieniłem pokazuje cały czas 0.0 i nie rusza się w jedną ani w drugą. Zakodowałem w inpie i bez rezultatów. Czy może być tak że ten wtryskiwacz nie będzie rozpoznawany przez ecu ?
Opublikowano
Aktualizacja sterownika pomoże. Jak masz euro 3 I takie masz to jest ok nie ważne czy 1 gen. czy 2 gen.

721015571

Opublikowano
Aktualizacja sterownika pomoże. Jak masz euro 3 I takie masz to jest ok nie ważne czy 1 gen. czy 2 gen.

A jak sie aktualizuje owy sterownik ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy pomocy winkfp z pakietu inpa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest dział diagnoza komputerowa i tam są instrukcje jak to zrobić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL