Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy sam ogarnę? Wymiana sama w sobie nie jest trudna ale nie wiem jak ogarnąć podłączenie tego wszystkiego.
  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 144
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Witam,chciałbym doposażyć swoją e90 320d z 2005r w kierownicę multifunkcyjną i moje pytanie brzmi czy nie mając oryginalnie multifunkcji będę miał wtyczkę na przyciski? i jeśli tak to czy będę musiał coś kodować przez komputer.Z góry dzięki za pomoc.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć

muszę zadać kolejne pytanie o możliwość założenia multifunkcji, ponieważ w tym wątku przekazywane były rózne informacje i sam nie wiem jak w ostateczności to wygląda - proszę o info czy w przypadku gdy mam seryjnie auto bez multifunkcji oraz bez tempomatu i chcę założyć kierownicę z multifunkcją to czy wystarczy zakup samej kierownicy + taśmy + oczywiście kodowanie, czy konieczna wymiana kierownicy + taśmy + pająka? Nie interesuje mnie dokładanie tempomatu – sama multifunkcja

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam. Ostatnio zakupiłem kierownicę do mojej E90’tki w wersji mpakiet. Wczesniej była zamontowana zwykła bez multifunkcji. Podczas zamiany zauważyłem ze w jednej z wtyczek nie ma pinów i tym samym nie działają mi guziki do sterowania np. głośnością. Problem tkwi w tym, że nie mam pojęcia co muszę jeszcze zakupić by udało mi się podłączyć multifunkcje. Dodam tylko, ze mam oryginalne radio. Liczę na jakieś wskazówki z Waszej strony. Pozdrawiam :)
Opublikowano

Musisz zakupić tzw pajączek te manetki przy kierownicy. Na Allegro występuje pod nazwą taśma airbag/ czujnik katą skrętu. Musisz poszukać taki jak masz + żeby były piny do multifunkcji. U mnie działa bez kodowania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Jak coś to mam pająka do twojego auta od e90 z multifunkcja i taśma za polowe tej ceny. Jak chcesz to daj znać na PW
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam wszystkich,

chciałbym doposażyć swoje auto w multifunkcję i o ile się da to też w tempomat. Przeczytałem już sporo postów na forum. Sprawdzałem już stronę Realoem i inne i nadal nie wiem co mam dokupić - to że pająka i kierownice z osłoną to wiem - tyle, że nie wiem które będą pasować. Mam czujniki zmierzchu i deszczu. Jeśli ktoś by mi pomógł to byłbym wdzięczny. Tak naprawdę najbardziej zależy mi na multifunkcji.

Chyba, że ktoś ma na sprzedaż kierownicę oraz pająk/zwijak na sprzedaż to bym wziął.

Mój nr VIN: VA37686.

Mam jeszcze pytanie. Czy programem Carly for BMW da się zaprogramować multi i tempomat ? Czy tylko inne dodatkowe funkcje.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Numery pająka pod multifunkcję, tempomat i czujnik deszczu/zmierzchu:

https://www.realoem.com/bmw/pl/part?id=VA71-EUR-07-2005-E90-BMW-320i&mg=61&sg=35&diagId=61_3088&q=61319123041

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Witam. Kolega wcześniej o to zapytał ale nie dostał odpowiedzi

Zakupiłem kierownicę z multi.

Posiadam zwykłą oraz Pająka (tą całą kolumnę) z Tempomatem i czujnikiem deszczu. Tu pojawia się pytanie:

Czy muszę wymieniać CAŁEGO pająka czy wystarczy że wymienię tą pierwszą z brzegu taśmę/zwijacz na taki, który ma piny we wtyczce?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kupię pająka i zwijak do multifunkcji - żeby pasował do mojego auta. Najbardziej zależy mi na multifunkcji. Może ktoś coś?

Mój nr VIN: VA37686.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytanie mam.

Wymieniłem kierownicę na multi łącznie z pająkiem. Kierownica działa poprawnie (wszystko się ładnie przełącza), ale:

- musiałem wymienić manetkę bo mam czujniki deszczu i teraz nie działa dioda włączenia automatu,

- zapaliła się kontrolka czujnika kąta skrętu (kierownica ustawiona prosto),

- przy ściąganiu z hamulca ręcznego, zapala się kontrolka na żółto (od ręcznego).

Co może być przyczyną?

Prędzej tego nie było. Czy wykasowanie błędów coś da czy należy coś jeszcze zrobić?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jestem nowy wiec proszę o wyrozumiałość

Mam tempomat ale nie mam kierownicy multifunkcyjnej muszę coś dokupywać ? Czy tylko kupić kierownice z przyciskami wpiąc ją i po sprawie?

Opublikowano
Ściągnij poduszkę powietrzną i zobacz czy we wtyczce (tej obok wtyczki airbaga) masz piny. Jak nie masz pinów to musisz kupić zwijak. No i strojenie bo mogą powyskakiwać błędy. Jeśli masz piny to podłącz kierownicę (multi) i zobacz czy będziesz miał błędy jakieś - jak tak to na komputer. Ja odłączałem airbaga bez odłączenia aku. Poduszkę się łatwo wyciąga.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam po wyciągnięciu poduchy okazało się że nie mam pinów. Co muszę jeszcze dokupić? Pająka mam z tempomatem.

Wiem, że muszę kupić zwijacz ale jaki? Moja bawarka to e90 01.06.2007r.

Może ktoś ma sprawny? z multifunkcją? oraz kierownicę z multi ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Miałem taką samą sytuację = brak pinów. Musisz dokupić zwijak i kierownicę multi (lub same przyciski do kiery - ja tak zrobiłem). Zmontujesz wszystko sam - proste. Nie odłączałem aku przy odpinaniu poduszki. Później mogą wyskoczyć Ci błedy (choć multi będzie już działało) - ja tak miałem - błąd kąta skrętu kierownicy i hamulca ręcznego. Wtedy musiałem pojechać na programowanie. Po tym zabiegu wszystko gra.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

szukam pająka + zwijak z tempomatem. Oryginalnie nie posiadałem multifunkcji. Mam czujniki zmierzchu i deszczu (automatyczna wycieraczka). Szukałem na realoem numeru pająka, ale nie mogę znaleźć. Może ktoś poratować jakiego pająka szukać - o jakim numerze (tak żeby miał multi i tempomat). Chyba, że ma ktoś na zbyciu. Mój VIN: WBAVA71050VA37686