Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam problem z moim E39 ostatnio wróciłem z pracy z drugiej zmiany i było wszystko OK, Bmw hamowało jak powinno, na drugi dzień miałem wyjechać na noc i ku mojemu zdziwieniu hamulec twardy jak kamień ale jak się zaparłem to hamował. Ma kawałek luzu jak by tyle co żeby skrzynia wiedziała że jest wciśnięty i mogę zmienić bieg na automacie, pokulałem się z 2KM w stronę pracy i problem pojawił się taki że samochód jak by z czasem nagrzewania zaczął sam zaciskać hamulec praktycznie do tego momentu że nie miał siły już ciągnąć. Zostawiłem samochód na parkingu w połowie drogi, po pracy wróciłem do niego i znów to samo pedał twardy lecz brak hamulców, wróciłem do domu hamując ręcznym i pod domem znów to samo samochód trzyma. Odkręciłem zbiorniczek z płynem hamulcowym no i tego nie ubyło. Co u licha się mogło stać ? Układ zapowietrzony to pedał by wpadał w podłogę ale żeby był wciąż twardy i z czasem sam się zaciskał to nowość dla mnie.

Jeszcze dodam nie wiem czy to ważne już kiedyś problem z hamulcem był lecz tak jak by traciło się wspomaganie, tzn. hamował ale musiałem mocno go wcisnąć i wyskakiwał przeważnie w tedy błąd wypadania zapłonów, długo był z tym spokój wszystko działało aż do dzisiaj znów twardy pedał i po czasie praktycznie jak zaciska już hamulce (jak się silnik nagrzeje) wypadanie zapłonu.

Opublikowano
Mam ten samochód z nie cały miesiąc czasu, właśnie komora serwa zalana, widać lód na jej dnie, przewody pod ciśnienia które to ? Na oko gumowe przewody które idą bokiem wyglądają na całe, później zaleję komorę serwa wrzątkiem aby lód puścił i kanaliki przepcham hmmm myjką ciśnieniową ? żeby woda zeszła i spróbuję ogrzać całe serwo suszarką. Niestety brak garażu muszę jakoś w warunkach polowych to zrobić.
  • 2 tygodnie później...