Skocz do zawartości

OGRZEWANIE ! Nie dziala na postoju ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam !!

Mam pytanie do posiadaczy e36 (i nie tylko), jak jest u Was z ogrzewaniem, czy na biegu jalowym grzeje Wam jak powinno ?? U mnie grzeje dopiero po przytrzymaniu na wyzszych obrotach (ok 2 tys. obr/min) lub w czasie jazdy, na postoju (na niskich obrotach) dmucha zimnym :roll:

PYTANIE: Czy to jest normalne ?? KLIMY - brak :?

Wiem ze np w 5-tce (e34) byla pompka wymuszajaca obieg , jak to jest w E36 ?? Nie ma dodatkowej pompki ogrzewania ?? Pompa wodna kreci sie dopiero szybciej na wyzszych obrotach silnika?? a jak stoje to ma za malo obrotow zeby przepchac wode przez nagrzewnice ??

Wydaje mi sie to troche dziwne bo w E30-tce czy na postoju czy w ruchu grzalo bardzo ostro :duh:

Nadmieniam-szukalem , lecz odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem.

Z gory dzieki

PZDR

Edytowane przez jack325e
Opublikowano

Pompka elektyczna wymuszająca obieg jest tylko i nie zawsze w modelach z klimą.

W twoim wypadku musi dochodzić do zapowietrzania się układu, które to powietrze zostaje przepchnięte przy wyższych obrotach, lub jest usterka albo niewłaściwy termostat, co często się zdarza, gdyż prawidłowy termostat nie zawsze jest właściwie interpretowany przez sprzedawce, a różnice w nim są w konstrukcji i wyglądzie.

Sprzedawcy kierują się często temperaturą termostatu, a prawidłowy termostat do Twojego modelu powinien być z większą i bardziej wysuniętą tarczką zamykająca całkowicie przepływ z głowicy do chłodnicy, dzieki czemu jest większy obieg płynu w małym obiegu - z nagrzewnicą.