Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni,

potrzebuję Waszej pomocy. Miałem wymieniany termostat w swoim BMW e90 318d 2011 r n47 i jeden z węży, który idzie od termostatus do chłodnicy (do chłodnicy na dole) jest zimny (dół chłodnicy jest chłodny), z kolei górny wąż jak również górna część chłodnicy jest ciepła. Najprawdopodobniej mam zapowietrzony układ. Próbowałem odpowietrzyć zaworkiem w zbiorniczku niestety bez zmian.. jakieś rady?? Czy znajduje się odpowietrnik od węża, który idzie do chłodnicy na dole?

Prośba o jakieś porady

Opublikowano
Temperatura urosła do 90-94 stopni. Potem zaworkiem przy zbiorniczku lekko go odkręciłem i uchodził sam płyn chłodniczy. Nawiew był włączony na full na ostatni bieg. Kilka razu to powtarzałem jednak bez żadnego efektu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak na tis bmw zaleca odpowietrzać ten silnik.

Do not open the coolant expansion tank sealing cap during the bleeding procedure.

Switch on the low-beam headlights to perform the bleeding procedure. If the low-beam headlights are not switched on, the ignition (Terminal 15) will switch off automatically after a certain period of time and interrupt the bleeding procedure.

Connect battery charger.

Switch the ignition on.

Switch on low-beam headlight.

Set heating to maximum temperature. Take back blower to smallest stage.

Press accelerator pedal for 10 seconds to floor. Engine must not be started.

The venting procedure is started when the accelerator pedal is pressed and takes approx. 12 minutes. (Electric coolant pump was activated and shuts down automatically after approx. 12 min).

Then adjust filling level in coolant expansion tank to maximum.

Check cooling system for tightness.

If the cooling system bleeding has to be performed again, deactivate DME completely (remove ignition key for approx. 3 minutes). Then repeat from point 3.

Nigdy nie odpowietrzałem N47, wiec nie wiem czy działa:)

Opublikowano

Ok dzięki wielkie. Jutro spróbuje tak zrobić :)

Dam info czy pomogło

• 2 tygodnie później...