Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie niedawno robiłem dwumas w aso i demontowali mi skrzynie oraz rozpinali wał. Po tej naprawie odebrałem auto i zauważyłem drgania z tyłu auta odnośnie 2 i 3 biegu. Drgania występują tylko na 2 biegu od 2.5 tyś obrotów i ciągnął się aż do 3 biegu do 3 tyś obrotów około. Na jedynce ciągnę do końca drgań brak tak samo 4 5 i 6 bieg i prędkości autostradowe.

Auto było u mechanika dzisiaj i zdiagnozował źle założoną podporę wału nie była na swoim miejscu i krzywo zamocowana. Myśleliśmy, że drgania ustąpią, ale nadal jest to samo. Mechanik stwierdził na podnośniku, że auto jest w nienagannym stanie i nic nie trzeba wymieniać powiedział jedynie, że wał ma fabryczne oznaczenia wyważania jeszcze i nigdy nie był wyważany, auto ma przebieg 285 tyś. Co robić? Czego dalej szukać? Wyważać wał czy nie? POMOCY :roll:

Opublikowano

Nie wiem nie sprawdzałem tego zaufałem mechanikowi i tyle. Od razu zdiagnozował przyczynę wiec chyba kuma co nie co...

A może tłumik drgań? Jest możliwość, że " ASO " źle go zamontowało tak jak podporę wału? Sam już nie wiem czego szukać... bo skoro wał był dobry przed wyjęciem skrzyni no to teraz nagle jest zły i trzeba go wyważyć?

Opublikowano

Kolego z tego co piszesz to bardzo możliwe, że ASOM z ASO :D przy demontaży rozpiął się wał (rozłożył na dwie części).

Według wytycznych serwisowych kompletny wał się demontuje z samochodu, następnie skrzynia w dół i wymieniamy co tam trzeba :) .

Mając na uwadze, że podpora wału została odwrotnie przykręcona od podwozia to obstawiam jak wyżej.

Sugerowałbym mimo wszystko kupić nową podporę wału (różnica w stanie nowa vs. używana na pewno będzie) i dać wał do wyważenia.

Jest jeszcze możliwość, że niestety używane sprzęgło "nie może się dopasować" do nowe dwumasy i mogą być drgania, ale najpierw ekonomiczniej zająć się wałem+podporą.

Opublikowano

Dzisiaj patrzyłem na nią spod dołu to ewidentnie jest do wymiany tłumik drgań ( złącze elastyczne tłumika tzw siateczka ) bo aż cały wydech lata i dotyka karoserii przy mocniejszym depnięciu w pedał i ewidentnie jest zmęczona życiem. Wydech mam dorabiany kompletny wycięty katalizator oraz dpf więc zobaczymy...

Jeżeli wymiana tego nie pomoże, a drgania nadal będą ( chociaż po prawidłowym zamontowaniu podpory wału się zmniejszyły ) to w tedy pojadę wyważyć wał, a jeżeli nadal będą to wymienię podporę wału na nową tak jak piszesz oby coś pomogło. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś inne spostrzeżenia?

Opublikowano

Kolego może przestań się dopytywać o kolejne spostrzeżenia, tylko zacznij czytać ze zrozumieniem ............... :

Sugerowałbym mimo wszystko kupić nową podporę wału (różnica w stanie nowa vs. używana na pewno będzie) i dać wał do wyważenia. .

Opublikowano

Gdybym ja wymieniał wszystko to co mi ludzie mówią to bym zbankrutował kolego ;) Wymienie to na co jestem umówiony i zacznę od najtańszych rzeczy i tak muszę to zrobić i tak...

Jeżeli nie pomoże to spoko wymienię podporę wraz z wyważeniem wału jak nie pomoże to będę tak jeździł, bo nie chce mi się w to bawić już i powoli zaczynam się przyzwyczajać do tego ;)

Opublikowano
A powiedzcie mi jak podpora wału to jaką kupić? Oem czy coś innego, bo podobno dużo jest problemów z nowymi podporami, że wyją itd...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej oryginał, tylko nie napisałeś nawet jaki masz silnik :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Oem = najlepsza jakość adekwatna do ceny :) .

Na "internetach" dużo osób pisze faktycznie o głośnych łożyskach w zamiennikach, ale prywatnie z własnych obserwacji problem może leżeć po części w sposobie montażu.

Opublikowano

Auto właśnie będzie dzisiaj robione. Podpora zakładana oem bmw i wyważanie wału.

Już się okazało, że krzyzaki miały luzy, ale zobaczymy czy pomoże... Będzie oem podpora i wyważony wał. Dam znać wieczorem...

Opublikowano
Temat załatwiony jak ręką odjął. Kultura pracy i komfort taki jaki powinien być w aucie tej klasy. Wyważony wał, nowy krzyżak i podpora wału oem pomogły. Pozdrawiam