Skocz do zawartości

BMW e46 325i 2002 r. SMG I (SSG) - problem ze skrzynią

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Kilka razy już pisałem na forach w związku z problemami ze skrzynią SMG I (SSG), więc teraz będzie kolejny raz, niestety :/

Otóż, gdy silnik jest rozgrzany występuje problem ze zmianą biegów, tzn. skrzynia normalnie zmienia biegi, natomiast przy zmianie występuje dziwny dźwięk (buczenie), a przy ruszaniu z 1 biegu samochód szarpie, jakby się ślizgał (przy gwałtownym ruszeniu jest lepiej, przy powolnym jest tragedia).

Poniżej wrzucam link do filmiku, gdzie wrzucam 1 bieg i luz.

https://youtu.be/MF_Iqd1NADU

Czy któryś z kolegów/koleżanek miał taki problem lub wie, co to może być? Chcę się w końcu rozprawić z tą skrzynią i usunąć usterki?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez lukaszm2109
Opublikowano

To wygląda na problem ze sprzęgłem. I to raczej problem z wysprzęglikiem.

Nie masz wycieków z okolicy skrzyni biegów?

Opublikowano

Cześć!

Wycieki były, ale zlikwidowane jakieś pół roku temu i płyn w układzie hydraulicznym uzupełniony.

Szykuje się do wymiany kompletu sprzęgła, ale boje się o ten wysprzeglik, bo to duży wydatek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Link do filmu nie działa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Witam,

źrodłem tego problemu prawdopodobnie jest wysprzęglik, z którego ucieka olej. Jest to najczęstszy błąd w systemach 5- oraz 6-biegowiej skrzyni SMG. Oferujemy naprawę wysprzęglików. Zachęcamy do znalezienia nas w internecie. Tutaj nie można zostawiać linków:) Pozdrawiam