Skocz do zawartości

[e39] 520i AUTOMAT Problem ze skrzynią biegów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , posiadam BMW e39 520i 150KM rok 1996(maj) ze skrzynia biegów automatyczna ( A5S 310Z ) bez tip-tronica :)

Mój problem polega na tym :

Wrzucam sobie "D" i jadę spokojnie rozpędzając samochód , skrzynia płynnie zmienia biegi i jak dochodzi do prędkości 70km/h zaczyna mocno szarpać i nie chcę wrzucić biegu wyrzej , dopiero po przełączeniu z "D" na "S4" mogę dalej normalnie jechać powyżej 70 km/h. Czasami na zimnym silniku jak bardzo mocno przyspieszę i odpuszczę gaz włącza się trym awaryjny. POMOCY! co radzicie ? ( auto było podłączane pod komputer i nie pokazywało żadnych błędów , choć nie wiem czy sprawdzało automat)

Opublikowano
  • Moderatorzy

A jakim softem było sprawdzane? Jak jakimś universalnym to mała szansa żeby cokolwiek pokazało. INPA powinna być.

Ale chyba bez wizyty w serwisie u jakiegoś speca od skrzyni się nie obędzie.

Opublikowano
  • Autor
No nie wiem jakim to softem było , a znacie kogoś kto byłby w stanie w Wawei lub okolice zdiagnozować taka usterkę skrzyni?
Opublikowano
  • Moderatorzy

mautoczesci.pl umów się na diagnozę, a terminy naprawy mogą mieć dość odległe, chyba że ktoś nie przyjedzie na wizytę, wtedy może Cię dopiszą.

Ale specjalizują się tylko w BMW, mają oprogramowanie, a i ceny za naprawy mają bardzo konkurencyjne.

Opublikowano
  • Autor
Byłem w BMW Servis Wołomin , podłączyli pod komputer , błąd z monitorem prędkości na skrzyni czy coś takiego :P Błąd skasowany , zrobiona adaptacja skrzyni. Sprawdzony Olej w skrzyni , wynik . BRAK : 2L oleju , stan uzupełniony. Obiawy cały czas takie same. Bardzo ładnie zmienia biegi i się rozpędza tylko przy 70 km /h szarpie i nie chce wrzucić ostatniego biegu , po przełączeniu na S4 jedzie normalnie dalej. Zauważyłem że jeżeli po uruchomieniu silnika startuje od razu z S4 to kiedy się rozpędzam i zwalniam to włącza się tryb awaryjny skrzyni.
Opublikowano
Kolega wyżej podał ci polecany zakład mechaniczny, a ty zrobiłeś po swojemu, skasowali cie i oddali niesprawne auto
Opublikowano
  • Autor
Ja go nie oddałem do naprawy tylko żeby sprawdzili co to może być , mieli usunąć błędy i wyrównać poziom oleju , bo to najprostsze i najtańsze metody. Poprawy nie ma , może coś z ABS mówili , cały czas pali mi się kontrolka od hamulcy podobno nie wymieniony czujnik zużycia klocków przy wymianie klocków. Ale nie wiem czy ma to wpływ na skrzynie biegów , jeżeli uszkodzenie jest jakieś mechaniczne co powodowało by remont skrzyni to raczej nie opłaca się tego robić.
Opublikowano
Co z tego ze połączyli kompa wlali trochę oleju jeśli nie powiedzieli co jest przyczyną i właśnie dalej nie wiesz czy się opłaca naprawiać czy nie