Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich fanatyków, pasjonatów :) Na imię mam Patryk, jestem z Lubelskiego, posiadam e39 sedan lift z silnikiem M57.

Mam pytanie do was czy tuleje tylnej belki posiadają jakiś zakres ruchu? Czy może powinny siedzieć niemal sztywno? U mnie w zakresie góra-dół siedzą sztywno, przód-tył już się lekko ruszają. Do wymiany na pewno mam poduszki silnika ale nie chcę ich wymieniać póki nie będę pewny ze tuleje są OK. ostatnio przy gwałtownym ruszaniu z miejsca tak jak do spalenia opon z tyłu zaczęło coś strasznie napierdzielać/dudnić/uderzać, jakby właśnie wózek i stąd moje obawy o te tuleje. Czy może się mylę i nie sprawne poduszki silnika mogą takie zachowanie zawieszenia powodować. Na ścieżce amortyzatory wychodzą jako sprawne.

Opublikowano

Poduszki silnika jak są wywalone to słychać najczęściej stuki (w okolicy przednich kół) kiedy ruszasz agresywniej, silnik wchodzi na obroty i potem wciskasz sprzęgło aby wbić kolejny bieg. Wtedy puszczając gaz silnik schodzi z obrotów i słychać właśnie stuknięcie. Poduchy miałem wymieniane tydzień temu i oprócz braku stuków, które opisałem wyżej przy odpalaniu silnika jest gładko i bez jakichś szarpnięć itp.

Wywalone poduszki tylnej belki dają naczęściej takie objawy:

- stuki przy gwałtownym/ostrym ruszaniu

- stuki przy przejeżdżaniu przez jakieś nierówności poprzeczne

- pływanie auta pod drodze przy trochę wyższych prędkościach (przeważnie od 120-130 już da sie to zauważyć.

U mnie właśnie ostatnio zacząłem obserwować objaw 1 i 3 więc zapewne poduchy tylnej ramy pójdą do wymiany bo zdaje się, że są jeszcze fabryczne.

Pzdr.

Opublikowano
Taki objaw poduszek silnika posiadam to się zgadza. A tuleje belki to na pewno pamiętają fabrykę. Dzisiaj sprawdzałem z bratem z wbitym biegiem 1 na ręcznym, krótkie gwałtowne popuszczanie sprzęgła to słychać stuki związane z poduszkami ale z tyłu cisza, a ruch tulei belki lekko w przód/tył. Gdy następnie naciskałem energicznie tył na klapie to nie wykazywały ruchu w pionie.
Opublikowano
Poduszki silnika wymieniłem bo je miałem jest lepiej ale z tyłu słychać że jest luźno (test na ręcznym) a więc w najbliższym czasie nastąpi też wymiana tulei belki i przy okazji tuleje mostu.